GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Procjena inflacije u eurozoni u kolovozu snižena na 5,2 posto

Procjena inflacije u eurozoni u kolovozu snižena na 5,2 posto
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 14:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u kolovozu za 5,2 posto, izvijestio je u utorak Eurostat, blago snizivši prvu procjenu, uz podatke koji pokazuju blaže poskupljenje industrijskih proizvoda.

Procjena objavljena krajem kolovoza pokazivala je 5,3-postotni rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom HICP-om koji omogućuje usporedbu među članicama EU-a.

U srpnju cijene su porasle za 5,3 posto.

Eurostat je blago snizio i procjenu mjesečnog rasta cijena u kolovozu, s 0,6 na 0,5 posto.

Snižena procjena godišnje stope inflacije odražava blaži rast cijena industrijskih proizvoda no što su pokazivali prvi izračuni, za 4,7 posto. Krajem kolovoza procijenjen je na 4,8 posto.

Svježa hrana poskupjela je 7,8 posto, a energija je pojeftinila 3,3 posto, potvrdio je Eurostat prve procjene.

Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u kolovozu iznosila 6,2 posto, što je također u skladu s procjenom s kraja prošlog mjeseca.

Potvrđena je i procjena o 5,5-postotnom poskupljenju usluga.

U EU u cjelini cijene su u kolovozu porasle za 5,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, nakon 6,1-postotnog povećanja u srpnju.

Na mjesečnoj razini porasle su za 0,5 posto, pokazuje izvješće.

Snižena procjena za Hrvatsku

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je u kolovozu Mađarska, od 14,2 posto.

Slijede Češka i Slovačka s godišnjim stopama inflacije od 10,1 odnosno 9,6 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u kolovozu iznosila 8,4 posto. Prva procjena objavljena krajem kolovoza pokazivala je stopu rasta cijena od 8,5 posto. U srpnju iznosila je 8,0 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u kolovozu porasle za 7,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najblaži rast cijena u EU prema HICP-u bilježila je u kolovozu Danska, od 2,3 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Slijede Španjolska i Belgija s rastom cijena od 2,4 posto.

Tagovi: inflacija, eurozona, industrija
PROČITAJ I OVO
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
PROGNOZE
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
BERLIN - Njemački će se BDP ove godine smanjiti za 0,5 posto, nova je prognoza Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK). Za iduću godinu očekuje se gospodarski rast od 0,7 posto, objavio je u utorak IMK.
Svjetska banka predviđa kraj inflacije
PREDVIĐANJA
Svjetska banka predviđa kraj inflacije
WASHINGTON - Globalno tržište žitarica trebalo bi se ubrzo potpuno oporaviti. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i riže. Prema zadnjem izvješću Svjetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizirati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane, piše u utorak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE