GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene u Kini naglo rastu zbog visokih troškova sirovina

Proizvođačke cijene u Kini naglo rastu zbog visokih troškova sirovina
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Proizvođačke cijene u Kini porasle su u kolovozu najsnažnije u 13 godina zbog visokih troškova sirovina u razdoblju snažne potražnje za robom koju je potaknulo ublažavanje koronamjera.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) porastao je u kolovozu za 9,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, objavio je u četvrtak državni zavod za statistiku (NBS), što je njegov najsnažniji rast od kolovoza 2008.

U srpnju uvećan je devet posto.

Kinesko se gospodarstvo snažno oporavilo od prošlogodišnjeg pada uzrokovanog koronavirusom, ali u posljednje vrijeme gubi zamah zbog opetovanog širenja zaraze covidom 19, visokih cijena sirovina, strožih ograničenja kretanja i kampanje za smanjenje emisije ugljika.

Glavni su pokretači snažnog rasta proizvođačkih cijena u kolovozu bili sektori ugljena, kemikalija i metala, prema priopćenju koje je uz podatke objavio dužnosnik statističkog ureda Dong Lijuan.

Cijene u sektoru vađenja i rafiniranja ugljena poskočile su 57,1 posto u kolovozu u odnosu na godinu ranije.

U utorak cijene ugljena dosegnule su rekordno visoku razinu zbog zabrinutosti za opskrbu nakon što su velike rudarske regije pokrenule novi ciklus sigurnosnih provjera.

Cijene sirovina rastu snažno već nekoliko mjeseci, što je naštetilo rezultatima mnogih proizvođača. Prihodi kompanija usporavaju već peti mjesec zaredom.

Vlada je u nekoliko navrata pokušavala zauzdati skok cijena prodajom robnih rezervi. U lipnju i u srpnju organizirali su prodaju rezervi bakra, aluminija i cinka, ali uspjeh ograničava snažna potražnja za robom paralelno ublažavaju koronamjera.

Tagovi: kineska ekonomija, sirovine, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE