GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini

Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku je u usporedbi s istim mjesecom 2021. godine porastao na domaćem tržištu za 22,9 posto, a na nedomaćem za 13,5 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 25,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 24,4 posto, kapitalnih proizvoda za 24,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,6 posto.

Istodobno je prodaja energije manja za 13,4 posto.

Na godišnjoj je razini promet industrije rastao od početka 2021., s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju lani je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, dok se od ožujka bilježio dvoznamenkasti rast prometa industrije na godišnjoj razini, a najveći u travnju, za 40,6 posto.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u ožujku ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, povećan za 0,3 posto, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 5,4 posto, dok je na nedomaćem tržištu pao za 2,5 posto.

U ožujku je u usporedbi s veljačom ukupna prodaja kapitalnih proizvoda porasla za 15,1 posto, intermerijarnih proizvoda za 8,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije pala za 21,1 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za devet posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE