GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan promet industrije u prosincu prošle godine pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim za 5,9 posto, a u usporedbi sa prosincem 2019. godine za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u prosincu prošle godine je u usporedbi s mjesecom prije pao za 5,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 5,2 posto, a na nedomaćem za 4,4 posto.

Najviše je na mjesečnoj razini smanjena ukupna prodaja energije, za 64,7 posto, zatim netrajnih proizvoda za široku potrošnju
za 4,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto.

Istodobno je ukupna prodaja kapitalnih proizvoda veća je za 5,9 posto.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u prosincu 2020. u usporedbi s prosincem 2019. pao za 6,8 posto, pri čemu na domaćem tržištu za osam posto, a na inozemnim tržištima za 0,8 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je promet energije manji za 83,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.


Istodobno su intermedijarni proizvodi i kapitalni proizvodi veći za pet posto.

Statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da je promet industrije bio za sedam posto manji nego u 2019. godini. Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 6,9 posto, a na inozemnom 6,6 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE