GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan promet industrije u prosincu prošle godine pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim za 5,9 posto, a u usporedbi sa prosincem 2019. godine za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u prosincu prošle godine je u usporedbi s mjesecom prije pao za 5,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 5,2 posto, a na nedomaćem za 4,4 posto.

Najviše je na mjesečnoj razini smanjena ukupna prodaja energije, za 64,7 posto, zatim netrajnih proizvoda za široku potrošnju
za 4,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto.

Istodobno je ukupna prodaja kapitalnih proizvoda veća je za 5,9 posto.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u prosincu 2020. u usporedbi s prosincem 2019. pao za 6,8 posto, pri čemu na domaćem tržištu za osam posto, a na inozemnim tržištima za 0,8 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je promet energije manji za 83,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.


Istodobno su intermedijarni proizvodi i kapitalni proizvodi veći za pet posto.

Statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da je promet industrije bio za sedam posto manji nego u 2019. godini. Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 6,9 posto, a na inozemnom 6,6 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Strahoviti rast deficita konsolidiranog općeg proračuna u 2020.
DEFICIT
Strahoviti rast deficita konsolidiranog općeg proračuna u 2020.
ZAGREB - Nakon tri godine suficita, manjak u proračunu konsolidirane opće države u 2020. godini iznosio je 27,5 milijardi kuna, što iznosi 7,4 posto BDP-a, a porastao je ponovno i udjel javnog duga u BDP-u, pokazuje travanjsko Izvješće o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u Hrvatskoj, koji je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku.
Mali: U 2020. naplaćeno 18 milijardi dinara više PDV-a nego 2019.
PDV
Mali: U 2020. naplaćeno 18 milijardi dinara više PDV-a nego 2019.
BEOGRAD – Naplata domaćeg poreza na dodatu vrednost u 2020. godini iznosila je 372,5 milijardi dinara, a 2019. godine 354,4 milijarde dinara, izjavio je u sredu ministar finansija Siniša Mali.
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE