GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u njemačkoj maloprodaji poskočio zbog gomilanja zaliha

Promet u njemačkoj maloprodaji poskočio zbog gomilanja zaliha
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Promet u njemačkoj maloprodaji naglo je porastao u veljači jer su kupci pohrlili u trgovine kako bi se opskrbili u očekivanju strogih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Promet je u veljači porastao 1,2 posto u odnosu na siječanj, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda Destatisa, bazirane na sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Na godišnjoj je razini prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima poskočio 6,4 posto, uvelike nadmašivši očekivanja analitičara.

Potražnju je potaknula navala građana na trgovine u očekivanju strožih mjera ograničenja izlazaka i moguće karantene, piše Reuters.

Kupovalo se sve ali najviše hrana, piće i duhanski proizvodi, kao što pokazuje 7,8-postotni skok prihoda od prodaje u toj kategoriji proizvoda u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda promet je također poskočio, za 5,6 posto u realnom izrazu. Prodaja lijekova i kozmetike uvećana je 6,6 posto.

Dvoznamenkastu stopu rasta zabilježila je prodaja putem Interneta i usluga dostave, za 11 posto.

Kupci su najviše odlazili u supermarkete čiji su prihodi poskočili 8,3 posto. U specijaliziranim trgovinama promet je porastao 3,5 posto.

Podaci iz maloprodaje rijetka su svijetla točka u najvećem europskom gospodarstvu, koje bi zbog pandemije ove godine prema brojnim procjenama trebalo pasti u recesiju.

Tagovi: njemačka maloprodaja, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE