GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za kolovoz 7.679 kuna, realno tri posto manja nego lani

Prosječna plaća za kolovoz 7.679 kuna, realno tri posto manja nego lani
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2022 / 11:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz ove godine iznosila je 7.679 kuna, što je nominalno više za 8,9, a realno niže za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz te nominalno za 1,4, a realno 1,3 posto više u odnosu na plaću za srpanj.

Međugodišnji realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. Potrošačke cijene u kolovozu bila su 12,3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a u rujnu je inflacija ubrzala na 12,8 posto.

Medijalna neto plaća za kolovoz ove godine iznosila je 6.594 kune što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7.583 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za sedam posto, a realno niže za 2,3 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 13.091 kune, a najniža u proizvodnja odjeće, 4. 928 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 41,26 kuna, što je u odnosu na srpanj niže za 6,6 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 3,3 posto.

U kolovozu su prosječno odrađena 183 plaćena sata, što je u odnosu na srpanj više za 9,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (193), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (169).

Tagovi: Prosječna plaća za kolovoz, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE