GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna plaća za kolovoz 7.679 kuna, realno tri posto manja nego lani

Prosječna plaća za kolovoz 7.679 kuna, realno tri posto manja nego lani
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2022 / 11:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz ove godine iznosila je 7.679 kuna, što je nominalno više za 8,9, a realno niže za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz te nominalno za 1,4, a realno 1,3 posto više u odnosu na plaću za srpanj.

Međugodišnji realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. Potrošačke cijene u kolovozu bila su 12,3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a u rujnu je inflacija ubrzala na 12,8 posto.

Medijalna neto plaća za kolovoz ove godine iznosila je 6.594 kune što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7.583 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za sedam posto, a realno niže za 2,3 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 13.091 kune, a najniža u proizvodnja odjeće, 4. 928 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 41,26 kuna, što je u odnosu na srpanj niže za 6,6 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 3,3 posto.

U kolovozu su prosječno odrađena 183 plaćena sata, što je u odnosu na srpanj više za 9,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (193), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (169).

Tagovi: Prosječna plaća za kolovoz, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
PREMIJER
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
ZAGREB - U tijeku je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE