GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast indeksa pouzdanja u siječnju

Rast indeksa pouzdanja u siječnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 09:52
Autor: RBA analize

ANALIZA - U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

Naime, prema posljednjim podacima za siječanj iz Ankete o pouzdanju potrošača HNB-a (koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću, kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj) pozitivne stope rasta na godišnjoj razini bilježe sva tri podkomponentna indeksa.

Indeks pouzdanja potrošača nastavio je u mjesecu siječnju sa rastom šesti mjesec za redom te zabilježio pozitivan rezultat od 1,3 što je prvi slučaj sa pozitivnim rezultatom od kako se provode istraživanja pouzdanja potrošača. Od ostalih kompozitnih pokazatelja, indeks očekivanja potrošača u siječnju je zabilježio rezultat od 7,1 te se u najvećoj mjeri odnosi na bolja očekivanja glede potrošnje u idućih 12 mjeseci vezanih uz kupnju trajnih dobara. Indeks raspoloženja potrošača zabilježio je rezultat od -6,5 međutim i dalje je na prosječno višim razinama nego prethodnih godina.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u siječnju je zabilježio mjesečni rast od 3,8 postotnih bodova, dok je u odnosu na siječanj prethodne godine njegova vrijednost viša za 5,8 postotnih bodova.

Kompozitni indeks očekivanja potrošača u odnosu na prosinac zabilježio je rast sa 1,6 na 7,1, čime je zabilježeno najveće poboljšanje od rujna 2016. godine. Na godišnjoj razini zabilježen je rast za 8,0 postotnih bodova.

Kompozitni indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci te na promjene očekivanja ekonomske situacije i isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je na mjesečnoj razni rast od 3,4 postotna boda, dok je u odnosu na siječanj prošle godine veći za 7,2 postotna boda.

Tagovi: indeks pouzdanja u siječnju, Anketa o pouzdanju potrošača HNB-a, raspoloženje potrošača
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE