GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.

Naime, prema najnovijim podacima DZS-a, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini po realnoj stopi od 3,8% promet u trgovini na malu u lipnju porastao je 10,9% u odnosu na lipanj 2020. (kalendarski prilagođen promet). Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 10,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 7,5%.

Osim učinka baznog razdoblja na snažan rast godišnjeg prometa već ranije je ukazivao rast potrošačkog optimizma, polagana normalizacija putovanja, umjereno pozitivni trendovi na tržištu rada te naposljetku i podaci fiskalnih računa.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 5,9% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za preko 19,2% u odnosu na isto razdoblje 2020. Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje oporavku gospodarstva. U razdoblju od siječnja do lipnja promet u maloprodaji realno je viši za 12,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oporavak trgovine na malo očekuje se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, solidnim podacima tijekom turističke sezone i daljnjim umjereno pozitivnim trendovima na tržištu rada.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE