GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast potrošnje signalizira i snažniji skok hrvatskog BDP-a u drugom kvartalu

Rast potrošnje signalizira i snažniji skok hrvatskog BDP-a u drugom kvartalu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2023 / 10:18
Autor: RBA analize
ANALIZA - U prvoj polovici godine prosječan realan godišnji rast trgovine na malo 1,7%

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, realan promet od trgovine na malo pao je u lipnju u odnosu na prethodni mjesec, a porastao u odnosu na lipanj 2022.

Na mjesečnoj razini ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo pao je za realnih 0,6%. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u usporedbi s istim razdobljem 2022. rast je iznosio 2,2%. Na nastavak solidne potražnje upućivali su i podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, gdje je zabilježen nastavak rasta broja i vrijednosti izdanih računa. Osim razmjerno visokim rastom cijena, snažne dvoznamenkaste godišnje stope rasta vrijednosti fiskalnih računa podržane su zasigurno i turističkom potrošnjom.

U istom smjeru djelovalo je i poboljšanje potrošačkog optimizma, koji se prema podacima središnje banke poboljšao na mjesečnoj, a osobito na godišnjoj razini. Ipak, smanjenje realne potrošnje u odnosu na svibanj poziva na oprez i sugerira na postojanje ograničavajućih čimbenika unatoč snažnijoj turističkoj aktivnosti.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog visokofrekventnog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon gotovo stagnacije u prethodna dva tromjesečja (0,2% u posljednjem tromjesečju 2022. i 0,1% u prvom tromjesečju 2023.), realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 3,1% u odnosu na isto razdoblje 2022. (kalendarski prilagođeni indeksi). Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu. Unatoč neizvjesnosti i još uvijek izraženim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-lipanj iznosila je 1,7% (kalendarski prilagođeni podaci).

Nastavak povoljnih trendova u trgovini na malo rezultat je i kretanja potrošačkog optimizma čiji pokazatelji u lipnju nastavljaju bilježiti poboljšanje. Navedeno odražava popuštanje inflatornih pritisaka, optimizam u pogledu ovogodišnjih turističkih rezultata i rast nominalnih, ali i realnih plaća, što djelomično ublažava prošlogodišnji pad kupovne moći kućanstava i osnažuje dohodovna očekivanja. Posljedica je to i otpornog tržišta rada, odnosno nedostatka radne snage na tržištu. Kao ograničavajući čimbenik potrošnje zasigurno se može izdvojiti postojanost inflatornih pritisaka te kontinuirana ekonomska neizvjesnost uslijed čega dolazi i do odgode potrošnje na pojedina (trajna) dobra. Navedeno će se i u nastavku godine odražavati na trendove u maloprodaji.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE