GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju

Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 08:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na inozemnom tržištu te su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 8,1 posto.

Ukupno su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju u odnosu na travanj porasle za 0,9 posto, a prema svibnju prošle godine za 7,6 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u energiji za 3,5 posto, u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto te u kapitalnim proizvodima za 0,2 posto.

Istodobno su pale cijene kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema svibnju lani, porasle su proizvođačke cijene kod energije za 24,8 posto, kod intermedijarnih proizvoda za 3,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i kapitalnih proizvoda za 1,1 posto.

Istovremeno su pale cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju su prema mjesecu ranije proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u rudarstvu i vađenju za 6,4 posto, u prerađivačkoj industriji za jedan posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,9 posto.

Cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale su na istoj razini.

Na godišnjoj razini, prema svibnju lani, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su porasle u rudarstvu i vađenju za 64,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 6,1 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto.

Tagovi: Proizvođačke cijene industrije, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine
UTEZI
Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine
PARIZ - Francusko gospodarstvo u četvrtom bi kvartalu trebalo porasti nešto manje od 0,75 posto, prognoziraju u središnjoj banci, u kontekstu pojačane neizvjesnosti zbog petog vala koronavirusne zaraze.
Sabor donio Državni proračun za 2022. godinu
PRORAČUN
Sabor donio Državni proračun za 2022. godinu
ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2023. i 2024.
Smanjena osobna potrošnja pogodila japansku ekonomiju u trećem tromjesečju
POSLJEDICE
Smanjena osobna potrošnja pogodila japansku ekonomiju u trećem tromjesečju
TOKIO - Japansko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju više no što je vlada prvotno procijenila budući da je val zaraze koronavirusom utjecao na osobnu potrošnju, a globalna nestašica čipova utjecala na očekivanja poslovnih čelnika.
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu
TRENDOVI
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu
LUXEMBOURG - Gospodarska aktivnost u EU-u i eurozoni u trećem je kvartalu rasla istim tempom kao i prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zapošljavanje, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata kojim je obuhvaćeno svih 27 zemalja članica.
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
INFLACIJA
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon predviđa da će inflacija neko vrijeme biti povišena, ali ne očekuje ponavljanje rasta troškova viđenih 1970-ih, rekao je u intervjuu za američku televizijsku kuću CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE