GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realne plaće će i u nastavku godine vrijediti sve manje

Realne plaće će i u nastavku godine vrijediti sve manje
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2022 / 10:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - U lipnju je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nastavljen solidan nominalan godišnji rast prosječnih mjesečnih isplaćenih neto i bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.

Istovremeno je skroman rast zabilježen i na mjesečnoj razini. Naime, prosječna mjesečna neto plaća s iznosom od 7.711 kuna bila je nominalno viša za 536 kuna ili 7,5% u odnosu na lipanj 2021. te je zabilježila skroman rast od 0,3% u odnosu na svibanj. Međutim, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na isti mjesec prošle godine realno niža za 4,1% (-0,8% mjesečno).

Kumulativno u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine prosječna neto plaća od 7.568 kuna bila je nominalno 6,8% viša, ali i realno 1,7% niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine. Stoga je važno naglasiti da sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost unatoč pozitivnoj dinamici rasta.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome s rastom od 8,5% na godišnjoj razini (-3,2% realno) i 0,5% u odnosu na mjesec ranije (-0,6% realno), u lipnju je dosegnula 10.492 kuna. U odnosu na kraj 2021., zabilježen je nominalan porast od 657 kuna ili 6,7%. Kumulativno, u prvom polugodištu prosječna mjesečna bruto plaća bila je viša za 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-0,8% realno) te je iznosila 10.271 kuna.

Najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti Proizvodnja odjeće, a iznosila je 4.923 kune. S druge strane, najviša je isplaćena u Financijskim uslužnim djelatnostima u iznosu od 12.814 kuna.

Medijalna neto plaća, koja predstavlja plaću pri kojoj polovica zaposlenika u pravnim osobama ima jednaku ili nižu neto plaću od navedene dok druga polovica ima višu, iznosila je u lipnju 6.510 kuna.

Iako i u drugoj polovici godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost nastavit će se smanjivati zbog snažnog rasta cijena roba i usluga za osobnu potrošnju. Nominalan rast plaća podržan je sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru zbog jačanja inflacije i činjenice da u određenim djelatnostima nedostaje radne snage.

Istovremeno visoko frekventni pokazatelji iz mjeseca u mjesec upućuju na polagano, ali ustrajno usporavanje gospodarske aktivnosti. Međutim, industrija i dalje pokazuje iznad očekivanu otpornost, a nastavljaju se i povoljni rezultati s tržišta rada.

Tagovi: REALNE PLAĆE, REALNE ZARADE, prosječna plaća u Hrvatskoj, inflacija
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
PREMIJER
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
ZAGREB - U tijeku je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE