GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Recesija u Njemačkoj zbog slabe potrošnje

Recesija u Njemačkoj zbog slabe potrošnje
UZROCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Pad potrošnje i slabljenje svjetskog gospodarstva doveli su prošlog ljeta njemačko gospodarstvo u zastoj. Bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju pao je za 0,1 posto u odnosu na prethodno, objavio je u petak Federalni zavod za statistiku.

Minus je zabilježen u trećem kvartalu uzimajući u obzir cjenovne, sezonske i kalendarske utjecaje. Institut je sada potvrdio svoje preliminarne procjene.

Neuobičajeno visoka inflacija još uvijek opterećuje potrošače koji za svoj novac mogu kupiti manje. Mnogi su smanjili potrošnju. Godišnja inflacija u listopadu je iznosila 3,8 posto, nakon 4,5 u rujnu i 6,1 u kolovozu. Cijene hrane snažno su porasle iu listopadu.

Istovremeno, njemačko gospodarstvo, koje je inače izvozno orijentirano, osjeća usporavanje globalne ekonomije. Izvoz, koji je motor rasta njemačkog gospodarstva, pao je tijekom ljeta. Ukupno je izvezeno 0,8 posto manje roba i usluga nego u drugom tromjesečju.

Padu su pridonijele i povećane kamatne stope koje smanjuju potražnju, među ostalim iu građevinskom sektoru. S druge strane, podaci pokazuju da je gospodarstvo dobilo poticaj investicijama automobilske i strojne industrije.

Središnja banka Njemačke, Bundesbank, očekuje da će se domaće gospodarstvo teško izvući iz slabe faze u kojoj se nalazi otkako je Rusija započela rat u Ukrajini. U četvrtom tromjesečju BDP bi mogao ponovno blago potonuti.

Ekonomisti i vlada očekuju da će najveće europsko gospodarstvo biti u recesiji cijelu godinu, prije nego ponovno počne rasti 2024.

BDP pokazuje koliko se dobro ili slabo razvija gospodarstvo neke zemlje. Broji se sve što se proizvede u određenom razdoblju. Vrijednost usluga i potrošnje stanovništva, kao i ulaganja poduzeća - primjerice u strojeve - također su uključeni u izračun.

Najveća stavka je privatna potrošnja. Druga komponenta je trgovinska bilanca – razlika između vrijednosti izvoza i uvoza.

Tagovi: recesija, njemačka, potrošnja, ekonomija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
ZARADE
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
BERLIN - Zaposlenici u Njemačkoj su tijekom pandemije dobili znatnu pomoć države kroz povećanje plaća i jednokratne isplate, no kriza je ipak nagrizla njihovu kupovnu moć.
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
INFLACIJA
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama u siječnju je dosegao godišnji rast od 2,4 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego u prosincu i u skladu s očekivanjima.
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
NAMETI
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila prijedlog za ukidanje vodnog doprinosa, računajući da će time gospodarstvo uštedjeti 16,5 milijuna eura na godinu.
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE