GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni britanski deficit u trgovini s Europskom unijom

Rekordni britanski deficit u trgovini s Europskom unijom
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2023 / 22:16
Autor: SEEbiz
LONDON - Trgovinski deficit Velike Britanije s Europskom unijom porastao je na rekordnu razinu u posljednjem tromjesečju 2022., nakon što je skočio uvoz iz bloka, izvijestio je danas Bloomberg.

Trgovinski deficit povećao se na 32,9 milijardi funti u istom razdoblju.

Isključujući plemenite metale, uvoz iz EU-a dosegao je rekordnih 82 milijarde funti, dok je Britanija u blok izvezla robe u vrijednosti od 49,2 milijarde funti, pokazuju podaci britanskog Ureda za nacionalnu statistiku.

Gabriela Dickens, ekonomistica konzultantske tvrtke Pantheon Macroeconomics, rekla je da je "Brexit još uvijek važan dio slike" budući da i dalje koči izvoz.

"Realno, britanski robni izvoz, isključujući nestabilne transakcije, bio je 9,4 posto ispod razine iz 2018., prije nego što su Brexit i pandemija covida-19 utjecali na podatke", rekao je Dickens.

Bloomberg navodi da je samo u prosincu 2022. uvoz iz EU porastao za 3,8 posto, odnosno 28,5 milijardi, što je još jedan maksimum, a na taj postotak najviše je utjecala nabava strojeva i transportne opreme, ponajviše brodova iz Njemačke, kao i goriva. .

Unatoč carinskim kontrolama uvedenim između Britanije i EU-a u siječnju 2022., uvoz iz EU-a bio je 1,3 milijarde funti veći od uvoza iz ostatka svijeta.

Tagovi: Velika Britanija, britanska ekonomija, Europska unija, Brexit
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE