GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju

Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 10:52
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Očekuje se da će Rusija rasti 3,2% u 2024., rekao je MMF u svojim posljednjim Svjetskim gospodarskim izgledima objavljenim u utorak, premašivši prognozirane stope rasta za SAD (2,7%), UK (0,5%), Njemačku (0,2%) i Francusku ( 0,7%).

Predviđanje će biti neugodno za zapadne zemlje koje su nastojale ekonomski izolirati i kazniti Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu 2022.

Rusija kaže da su je zapadne sankcije njezinim kritičnim industrijama učinile samodostatnijom te da su privatna potrošnja i domaća ulaganja i dalje otporni. U međuvremenu, kontinuirani izvoz nafte i robe u zemlje poput Indije i Kine, kao i navodno izbjegavanje sankcija i visoke cijene nafte, omogućili su joj da održi snažne prihode od izvoza nafte.

Ruski vojno-industrijski kompleks također se značajno proširio tijekom rata kako su troškovi obrane i proizvodnja naglo rasli. Ukratko, Rusija se prilagodila "novoj normali" jer je njezino gospodarstvo stavljeno na ratnu osnovu.

MMF je predvidio da će se gospodarski rast Rusije umjereno smanjiti u 2025., ali će pasti na 1,8% "kako nestanu učinci velikih ulaganja i snažne privatne potrošnje, podržani rastom plaća na skučenom tržištu rada".

MMF sa sjedištem u Washingtonu uključuje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, najveća gospodarstva eurozone, Kanadu i Japan kao napredna gospodarstva. Rusija, Kina i Indija ostaju u svojim kategorijama Europe i Azije u "nastajanju i razvoju".

Tagovi: RUSIJA, EKONOMIJA, PUTIN, NAFTA, INDIJA, KINA
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE