GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju

Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 10:52
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Očekuje se da će Rusija rasti 3,2% u 2024., rekao je MMF u svojim posljednjim Svjetskim gospodarskim izgledima objavljenim u utorak, premašivši prognozirane stope rasta za SAD (2,7%), UK (0,5%), Njemačku (0,2%) i Francusku ( 0,7%).

Predviđanje će biti neugodno za zapadne zemlje koje su nastojale ekonomski izolirati i kazniti Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu 2022.

Rusija kaže da su je zapadne sankcije njezinim kritičnim industrijama učinile samodostatnijom te da su privatna potrošnja i domaća ulaganja i dalje otporni. U međuvremenu, kontinuirani izvoz nafte i robe u zemlje poput Indije i Kine, kao i navodno izbjegavanje sankcija i visoke cijene nafte, omogućili su joj da održi snažne prihode od izvoza nafte.

Ruski vojno-industrijski kompleks također se značajno proširio tijekom rata kako su troškovi obrane i proizvodnja naglo rasli. Ukratko, Rusija se prilagodila "novoj normali" jer je njezino gospodarstvo stavljeno na ratnu osnovu.

MMF je predvidio da će se gospodarski rast Rusije umjereno smanjiti u 2025., ali će pasti na 1,8% "kako nestanu učinci velikih ulaganja i snažne privatne potrošnje, podržani rastom plaća na skučenom tržištu rada".

MMF sa sjedištem u Washingtonu uključuje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, najveća gospodarstva eurozone, Kanadu i Japan kao napredna gospodarstva. Rusija, Kina i Indija ostaju u svojim kategorijama Europe i Azije u "nastajanju i razvoju".

Tagovi: RUSIJA, EKONOMIJA, PUTIN, NAFTA, INDIJA, KINA
PROČITAJ I OVO
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
STAGNACIJA
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
BERLIN - Njemačko gospodarstvo koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
USPORAVANJE
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
TOKYO - Japan je u travnju zabilježio drugo uzastopno usporavanje inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, u travnju su na godišnjoj razini porasle za 2,2 posto, nakon što su u ožujku porasle za 2,6 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE