GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P povećao izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga

S&P povećao izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2024 / 11:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Bonitetna agencija Standard & Poors (S&P) u najnovijem izvješću za Srbiju povećala je izglede Srbije za dobivanje investicijskog kreditnog rejtinga sa "stabilnih" na "pozitivne", objavila je u petak Narodna banka Srbije (NBS).

U priopćenju se navodi da je "ova odluka donesena u uvjetima snažnih makroekonomskih pokazatelja Srbije ostvarenih u 2023. godini, otpornosti koju je naše gospodarstvo pokazalo u prethodnim globalno turbulentnim godinama te na temelju poboljšanja fiskalnih performansi i vanjske pozicije".

Nadalje se navodi da je kreditni rejting Republike Srbije zadržan na razini BB+, samo jednu razinu ispod investicijske ocjene, dok povećanje pozitivnih izgleda ukazuje da bi ova agencija Srbiji mogla dodijeliti investicijsku ocjenu u sljedećih 12 godina. mjeseca.

„Trud koji ulažemo i predanost s kojom pristupamo unapređenju našeg gospodarstva i domaćeg investicijskog okruženja daju rezultate. Ovo je prvi korak ka investicijskom rangu koji će nas još bolje pozicionirati na međunarodnoj investicijskoj karti i učiniti povoljnijim uvjete financiranja države, gospodarstva i građana”, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije. povodom odluke agencije S&P.

Kazala je da bi "ulazak u društvo zemalja s investicijskim kreditnim rejtingom značio zamjetan kvalitativni skok koji bi doveo do niza pozitivnih učinaka na gospodarski rast, zaposlenost i, što je najvažnije, životni standard građana".

Agencija S&P očekuje ubrzanje realnog rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 3,3 posto u ovoj godini i nastavak dinamičnog rasta u narednim godinama, navodi se u priopćenju.

U izvješću se ističe da su i ukupna i bazna inflacija u veljači nastavile usporavanje - na 5,6 posto ukupne inflacije, odnosno 5,2 posto bazne inflacije, kao i da se u narednom razdoblju očekuje njihov nastavak pada i povratak na ciljne granice od 3±1,5 posto.

Kad je riječ o vanjskoj poziciji Srbije, agencija ističe nizak deficit tekućeg računa platne bilance od 2,6 posto BDP-a u 2023. godini, a navodi da će njegovo očekivano povećanje u ovoj godini biti potaknuto investicijskim ciklusom, tj. povećan uvoz opreme i sirovina.

Posebno se navodi da će tekući deficit ostati pokriven priljevima po osnovi izravnih stranih ulaganja, koja su u proteklom desetljeću imala važnu ulogu u širenju izvozne baze i smanjenju inozemnog duga.

Vezano za fiskalna kretanja, agencija ističe da je država predana očuvanju održivih javnih financija te navodi da je razina javnog duga umjerena u usporedbi s drugim zemljama sličnog rejtinga.

“Siguran sam da bi Srbija i ranije došla do investicijskog razreda da nije bilo šokova iz okruženja. Ponovno smo samo na 'pola koraka' do ciljane razine, ali današnjom odlukom naš posao nije završen. Nastavljamo, u suradnji s drugim institucijama, raditi na provođenju odgovarajuće ekonomske politike i rješavanju preostalih izazova na koje ukazuju rejting agencije, što će dodatno unaprijediti domaće gospodarsko okruženje“, uvjerava guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Tagovi: Standard&Poors, kreditni rejting Srbije, tabaković, nbs
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE