GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P zadržao rejting BiH, uz stabilne izglede

S&P zadržao rejting BiH, uz stabilne izglede
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 19:06
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Međunarodna agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine "B", sa stabilnim izgledima, priopćeno je u utorak iz Središnje banke BiH.

Stabilne izglede analitičari S&P-a temelje na procjeni ravnoteže između fiskalnih i eksternih rizika povezanih s efektima covid-19 na gospodarstvo, s jedne strane, a s druge, na najavljenoj provedbi strukturnih reformi i očekivanju snažnijeg gospodarskog rasta u srednjoročnom razdoblju, prenosi se u priopćenju.

Iako je BiH, kao i brojne druge države, teško pogođena pandemijom prouzročenom koronavirusom, analitičari S&P-a su potvrđujući kreditni rejting te zemlje, koji se nalazi u sferi špekulativnog, utvrdili kako posljedice ipak nisu bile tako drastične kako se predviđalo i sada procjenjuju da je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini iznosio 4,8 posto, dok su ranija predviđanja govorila o padu za 6 posto.

Projekcije agencije za ovu godinu BiH predviđaju rast BDP-a za 2,5 posto, a povratak na razinu prije pandemije očekuje se u 2022. godini.

Iz S&P-a su, ipak, upozorili da komplicirani unutarnji ustroj BiH često podrazumijeva komplicirane, nepravodobne i nekoordinirane odgovore na pandemiju pa se stoga proces imunizacije odvija usporeno što bi se moglo presudno odraziti na očekivani gospodarski oporavak.

Analitičari smatraju da kreditni rejting BiH može biti povećan ako se domaća politička rasprava i aktivnosti više usmjere na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi, uz višu razinu suglasnosti i manje konfrontacija. Program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi značajno doprinio tomu. Snažniji ekonomski rast od predviđenog bi, također, doprinio povećanju kreditnog rejtinga, prenosi se u priopćenju.

S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ako ekonomski i proračunski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa, kao i ako, "u hipotetskom scenariju, stabilnost domaćeg financijskog sustava znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i konverzije depozita u devizna sredstva".

Naime, analitičari S&P-a navode kako su devizne rezerve Središnje banke BiH u 2020. godini porasle za 10 posto u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu a bankarski sustav dobro se nosio s utjecajima pandemije. Domaći depoziti su tijekom 2020. godine rasli a nije opažena značajnija konverzija štednih depozita iz domaće valute (konvertibilne marke) u druge valute, zamjećuju iz te rejting agencije.

Tagovi: Standard and Poors, kreditni rejting BiH, ekonomija BiH
PROČITAJ I OVO
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE