GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P zadržao rejting BiH, uz stabilne izglede

S&P zadržao rejting BiH, uz stabilne izglede
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 19:06
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Međunarodna agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine "B", sa stabilnim izgledima, priopćeno je u utorak iz Središnje banke BiH.

Stabilne izglede analitičari S&P-a temelje na procjeni ravnoteže između fiskalnih i eksternih rizika povezanih s efektima covid-19 na gospodarstvo, s jedne strane, a s druge, na najavljenoj provedbi strukturnih reformi i očekivanju snažnijeg gospodarskog rasta u srednjoročnom razdoblju, prenosi se u priopćenju.

Iako je BiH, kao i brojne druge države, teško pogođena pandemijom prouzročenom koronavirusom, analitičari S&P-a su potvrđujući kreditni rejting te zemlje, koji se nalazi u sferi špekulativnog, utvrdili kako posljedice ipak nisu bile tako drastične kako se predviđalo i sada procjenjuju da je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini iznosio 4,8 posto, dok su ranija predviđanja govorila o padu za 6 posto.

Projekcije agencije za ovu godinu BiH predviđaju rast BDP-a za 2,5 posto, a povratak na razinu prije pandemije očekuje se u 2022. godini.

Iz S&P-a su, ipak, upozorili da komplicirani unutarnji ustroj BiH često podrazumijeva komplicirane, nepravodobne i nekoordinirane odgovore na pandemiju pa se stoga proces imunizacije odvija usporeno što bi se moglo presudno odraziti na očekivani gospodarski oporavak.

Analitičari smatraju da kreditni rejting BiH može biti povećan ako se domaća politička rasprava i aktivnosti više usmjere na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi, uz višu razinu suglasnosti i manje konfrontacija. Program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi značajno doprinio tomu. Snažniji ekonomski rast od predviđenog bi, također, doprinio povećanju kreditnog rejtinga, prenosi se u priopćenju.

S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ako ekonomski i proračunski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa, kao i ako, "u hipotetskom scenariju, stabilnost domaćeg financijskog sustava znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i konverzije depozita u devizna sredstva".

Naime, analitičari S&P-a navode kako su devizne rezerve Središnje banke BiH u 2020. godini porasle za 10 posto u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu a bankarski sustav dobro se nosio s utjecajima pandemije. Domaći depoziti su tijekom 2020. godine rasli a nije opažena značajnija konverzija štednih depozita iz domaće valute (konvertibilne marke) u druge valute, zamjećuju iz te rejting agencije.

Tagovi: Standard and Poors, kreditni rejting BiH, ekonomija BiH
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE