GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD usvojio zakon o proračunu

SAD usvojio zakon o proračunu
KONGRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki Kongres izglasao je velikom većinom zakon o proračunu u vrijednosti od 1.2 bilijuna dolara radi financiranja države kroz fiskalnu godinu započetu prije šest mjeseci, a nakon što ga potpiše predsjednik Joe Biden, izbjeći će se djelomična obustava rada saveznih službi. Zakon je usvojen sa 74 glasova "za" i 24 glasova "protiv".

Ključne savezne službe, uključujući State Department, ministarstvo domovinske sigurnosti, pravosuđa, financija, i dalje će biti financirane do 30. rujna nakon što je zakon izglasan u američkom Senatu, gdje demokrati imaju većinu. No, zakon ne uključuje financiranje pomoći, uglavnom vojne, za Ukrajinu, Tajvan ili Izrael, koje je sadržano u drugom dokumentu koji je Senat izglasao, ali većinski republikanski Zastupnički dom ga je ignorirao.

Vođe Senata su jučer satima pregovarali o brojnim amandmanima koji su naposljetku odbačeni, no zbog kašnjenja je prošao rok za izglasavanje zakona, koji je bio u petak u ponoć. Ipak, ured Bijele kuće za upravu i proračun je izdao priopćenje kojim je rečeno da službama neće biti naloženo da prestanu s radom te je izraženo uvjerenje da će Senat ubrzo usvojiti zakon, što je i učinio.

Premda je Kongres uspješno usvojio zakon, ponovno su na vidjelo izašle duboke stranačke podjele kao i neslaganje unutar tijesne republikanske većine u Zastupničkom domu. Konzervativka Marjorie Taylor Greene je prijetila da će pokrenuti glasanje o uklanjanju predsjednika doma Mikea Johnsona, svog kolegu iz Republikanske stranke, jer je dozvolio da se zakon izglasa.

Posljednja djelomična obustava rada države se odvila za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa od 22. prosinca 2018. do 25. siječnja 2019. Do rekordno dugog prekida rada saveznih službi je došlo nakon što je republikanski predsjednik ustrajao u tome da se osiguraju sredstva za izgradnju zida uzduž američke granice s Meksikom i nakon što se nije uspio dogovoriti s demokratima.

Tagovi: PRORAČUN, FINANCIRANJE, BIDEN, TRUMP
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE