GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija imala drugi najveći pad industrijske proizvodnje u EU

Slovenija imala drugi najveći pad industrijske proizvodnje u EU
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 07:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Obujam industrijske proizvodnje i u europodručju i u EU u kolovozu je na mjesečnoj razini porastao za 0,6 posto, dok je mjesec dana ranije pao, objavio je europski statistički ured Eurostat.

U srpnju je obujam industrijske proizvodnje u eurozoni iu EU smanjen, i to u oba područja za 1,3 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u kolovozu je u eurozoni porasla za 1,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto, a investicijskih proizvoda za 0,3 posto. Obujam proizvodnje intermedijarnih proizvoda manji je za 0,3 posto, a energenata za 0,9 posto.

U EU je također porasla proizvodnja trajnih proizvoda široke potrošnje za 1,2 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 0,7 posto, a investicijskih proizvoda za 0,1 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 0,2 posto, a energenata za 0,5 posto.

Među članicama za koje je Eurostat imao podatke, obujam industrijske proizvodnje najviše je porastao u Irskoj, za 6,1 posto. Slijede Slovačka (+4,5 posto) i Litva (+3,7 posto). Najveći mjesečni pad zabilježen je u Mađarskoj (-2,4 posto), Hrvatskoj (-2,2 posto) i Belgiji (-1,8 posto).

U međugodišnjoj usporedbi obujam industrijske proizvodnje u zemljama s eurom u kolovozu je smanjen za 5,1 posto, au EU za 4,4 posto.

U kolovozu je u europodručju proizvodnja trajnih potrošnih dobara pala za 7,2 posto, investicijskih dobara za 7,0 posto, energije za 6,3 posto, dobara za intermedijarnu uporabu za 5,2 posto te netrajnih dobara za 1,4 posto.

U EU proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 7,3 posto, energije za 6,7 posto, dobara za intermedijarnu uporabu za 5,5 posto, investicijskih dobara za 5,2 posto, dok je proizvodnja netrajnih vrsta dobara stabilna.

Među članicama najveći međugodišnji pad industrijske proizvodnje zabilježen je u Irskoj (-27,3 posto), Sloveniji (-12,3 posto) i Estoniji (-11,9 posto). Međugodišnji rast industrijske proizvodnje bio je najveći u Slovačkoj (+4,7 posto), Danskoj (+3,5 posto) i Malti (+3 posto).

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE