GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću

Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji je lani bilo zaposleno oko 989.000 ljudi, što je 0,3 posto više nego godinu prije i najviše u posljednjem desetljeću.

Broj zaposlenih ostao je približno isti kao i godinu prije, broj samozaposlenih porastao je za dobra tri posto, a broj nezaposlenih manji je za gotovo desetinu.

Kako je danas objavio Državni zavod za statistiku, broj samozaposlenih porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 3,4 posto na 123.000, broj zaposlenih ostao je na 848.000, a broj pomažućih članova obitelji pao je za 3,5 posto na približno 19.000. .

Nezaposleno je oko 38.000 osoba ili devet posto manje nego 2022. U odnosu na 2020. i 2021. koje je obilježila epidemija covida-19, lani je bilo 27 nezaposlenih manje odn. 22,5 posto.

U odnosu na prethodnu godinu stopa nezaposlenosti smanjena je za 0,4 postotna boda na 3,7 posto. Najmanji je bio kod osoba s tercijarnim obrazovanjem (2,1 posto), a najveći kod osoba s najmanje osnovnom školom (8,7 posto).

Smanjila se i stopa radne aktivnosti - pala je za 0,2 postotna boda na 56,4 posto. Najviša je bila među osobama s tercijarnim obrazovanjem (78,5 posto), a najmanja među osobama s osnovnom školom (23,5 posto).

Stopa dugotrajne nezaposlenosti (12 mjeseci i više) iznosila je 1,5 posto, ili 0,2 postotna boda manje nego godinu ranije i 0,6 postotnih bodova manje nego 2021. Stopa vrlo dugotrajne nezaposlenosti (24 mjeseca i više) bila je 0 . 7 posto i manji za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodnu godinu, te za 0,2 postotna boda u odnosu na 2021. godinu.

Među aktivnim radnicima bilo je i podzaposlenih, t.j. ljudi čije je radno vrijeme bilo kraće od punog radnog vremena, ali bi željeli raditi više i za to su odmah bili dostupni. Lani je takvih osoba bilo oko 12.000 ili 0,1 posto više nego godinu prije. Njihov udio među svim zaposlenim osobama ostao je isti kao i 2022. godine, 1,2 posto. Oko dvije trećine podzaposlenih bile su žene (67,6 posto). Više je podzaposlenih bilo u istočnoj Sloveniji (54,8 posto) nego u zapadnoj Sloveniji (45,2 posto).

Tagovi: slovenija, radnici, radno aktivni, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE