GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%

Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Iako je Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) prije manje od dva tjedna najavio 1,5-postotni gospodarski rast u Sloveniji, sada očekuje pad od šest do osam posto bruto domaćeg proizvoda zbog pogoršane epidemije novog koronavirusa.

Prije manje od dva tjedna Umar je u proljetnoj prognozi objavio da bi gospodarski rast ove godine mogao biti 1,5%, ukazujući na veliku nesigurnost i visoku vjerojatnost da se prognoza pogoršavaju pogoršanim uvjetima povezanim s širenjem koronavirusa.

"U razdoblju od objave, za manje od dva tjedna, situacija se drastično promijenila", poručio je danas Umar.

Širenje epidemije u susjednoj Italiji i širenje koronavirusa u ostale europske zemlje do sredine ožujka zahtijevali su hitne i opsežne mjere zaštite zdravlja i ljudi u Sloveniji i većini europskih zemalja, koji imaju snažan utjecaj na gospodarsku aktivnost, dodali su.

„Pod pretpostavkom da trenutna napeta situacija i ozbiljno ometano poslovanje sektora proizvodnje i usluga traju dva mjeseca, možemo očekivati pad BDP-a od više od pet posto. Na temelju ove pretpostavke, naše procjene kreću se između šest i osam posto u ovom trenutku ", rekli su.

Pritom su istaknuli najizloženije aktivnosti, poput smještaja u hotelima, ugostiteljskih i osobnih usluga i trgovine neprehranom. Ovdje se može očekivati do 70% ili više dodane vrijednosti tijekom razdoblja strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Međutim, u industriji, trgovini, prometu i nekim poslovnim uslugama, dodana vrijednost bit će barem prepolovljena.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, Ured za makroekonomske analize i razvoj , Umar,
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE