GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP u drugom kvartalu potonuo 13 posto

Slovenski BDP u drugom kvartalu potonuo 13 posto
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 10:53
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 13 posto u drugom tromjesečju - između travnja i lipnja - u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekivao se težak pad, jer je to razdoblje najgore epidemije koronavirusa i prestanka javnog i gospodarskog života.

U prvoj polovici godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pad BDP-a iznosio je 7,9%.

Pad je uglavnom posljedica pada privatne potrošnje. Finalna potrošnja kućanstava na domaćem tržištu pala je za 21,2 posto; od toga najviše su pali kućni rashodi za gorivo i usluge.

U kolovozu smo zabilježili 0,1-postotnu deflaciju na mjesečnoj i godišnjoj razini, otkrio je statistički ured.

U drugom tromjesečju 2020. ukupni izvoz bio je 24,5 posto manji od izvoza u istom tromjesečju 2019. godine, od čega izvoz robe za 21,9 posto, a usluge usluga čak 35,0 posto. Uvoz je također smanjen za gotovo isti postotak kao i izvoz (za 25 posto), pri čemu je uvoz robe opao za 24,4 posto, a uvoz usluga za 28,2 posto. Među uslugama, što se tiče izvoza i uvoza, najviše se smanjio obujam putovanja.

Za usporedbu, njemački BDP pao je za 10,1 posto u drugom tromjesečju, a austrijski 12,8 posto, što predstavlja najveći pad od Drugog svjetskog rata. Talijansko gospodarstvo, jedno od najteže pogođenih epidemijom, smanjilo se za 12,4 posto na kvartalnoj razini i za 17,3 posto na godišnjoj razini. Američka vlada, s druge strane, izračunala je pad BDP-a od 32,9%.

Euro područje je u drugom tromjesečju zabilježilo pad BDP-a od 12,1%, dok se gospodarska aktivnost u EU kao cjelina smanjila za 11,9% u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, objavio je prije mjesec dana Europski statistički ured Eurostat.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, koronavirus, Bojan Ivanc
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE