GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu

Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su rast od 1,9%. Japanski jen ojačao je za 0,14% na 139,98 u odnosu na američki dolar ubrzo nakon objave, dok je Nikkei 225 porastao za 0,17%, a Topix za 0,2%. Na tromjesečnoj razini, gospodarstvo je poraslo za 0,7%, nadmašivši procjene Reutersa od 0,5%.

Privatna nestambena ulaganja ili kapitalna potrošnja porasla su 1,4% — što je više od početnih vladinih procjena od 0,9%. Privatna potražnja porasla je za 1,2%, a domaća za 1%, dok je izvoz roba i usluga pao za 4,2%. Uvoz je također pao za 2,3%, pokazuju revidirani vladini podaci.

Iznenađenje s gornje strane za gospodarski rast Japana dolazi jer su dionice i dalje u fokusu nakon što su nedavno dosegle nove najviše razine u tri desetljeća zahvaljujući slabom jenu i planovima za strukturne reforme.

Tvornička aktivnost u gospodarstvu porasla je prvi put od listopada 2022., pokazao je indeks menadžera nabave od prošlog tjedna. Očitanje je iznosilo 50,6, prekidajući šestomjesečni niz očitanja ispod oznake 50 koja razdvaja širenje i skupljanje.

Taj posljednji PMI ispis "naglašava odlučujući zaokret u izvedbi proizvodnog sektora", ukazujući na oporavak domaćih gospodarskih uvjeta u Japanu, rekao je Tim Moore, direktor ekonomije u S&P Global Market Intelligence, u bilješci istraživanja.

To je pomoglo povećati potrošnju klijenata, što je nadoknadilo još jedan mjesec slabe potražnje na ključnim izvoznim tržištima, priopćio je S&P Global.

Privatna potrošnja također je bila u fokusu. Lokalni medij Kyodo izvijestio je u srijedu da vlada planira smanjiti "potrošnju u kriznom režimu", prema nacrtu svog najnovijeg gospodarskog plana za cijelu godinu.

Nacrt je također ponovio planove premijera Fumia Kishide za postizanje gospodarskog rasta uz povećanje plaća kao dio njegovog nastojanja da ubrza preraspodjelu bogatstva, izvijestio je Kyodo.

Također je uključivao mjere kojima je cilj obnoviti fiskalno zdravlje, izvijestio je Kyodo, poput poticanja tvrtki da ponude veće plaće i dodatno ulažu u ljudske resurse.

Tagovi: japanska ekonomija, Japan
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE