GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska najavljuje još 10 mlrd eura pomoći građanima

Španjolska najavljuje još 10 mlrd eura pomoći građanima
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska je u utorak najavila da će izdvojiti još 10 milijardi eura za nove mjere pomoći građanima u razdoblju visoke inflacije i skoka troškova života, podižući ukupnu vrijednost ovogodišnjih paketa potpora na 45 milijardi eura.

Paket pomoći uključuje jednokratni vaučer od 200 eura za oko 4,2 milijuna kućanstava s godišnjim primanjima do 27 tisuća eura i produljenje sniženih poreza na račune za energiju na prvu polovinu iduće godine, rekao je premijer Pedro Sanchez novinarima.

Madrid je već u ožujku i lipnju usvojio slične pakete koji su uključivali izravnu pomoć građanima, smanjenje poreza, povoljne kredite i kontrolu stanarina.

Mjere su zajedno s ograničenjem cijena plina za proizvodnju električne energije, koje je odobrila Europska komisija, rezultirale padom stope inflacije na 6,7 posto u studenome, na najnižu razinu među zemljama EU-a.

Cijene struje pale su u studenome za čak 22,4 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene prehrambenih proizvoda ponovo porasle, i to za 15 posto.

Vlada je zato najavila da će smanjiti porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice kao što su kruh, sir, mlijeko, voće, povrće i žitarice, sa četiri na nula posto. PDV na tjesteninu i jestiva ulja bit će prepolovljen, na pet posto, rekao je Sanchez.

Premijer je najavio i da će za 12 mjeseci produljiti subvencije za putovanje vlakom na posao i u školu i limit za stanarine. Ukinut će ipak popuste na benzin, uz izuzetak sektora prijevoza tereta.

Zahvaljujući mjerama pomoći Španjolska će ove godine zabilježiti snažan gospodarski rast, po stopi većoj od pet posto, naglasio je Sanchez. Vlada je dosada prognozirala da će aktivnost porasti 4,4 posto.

Tagovi: Španjolska, španjolska ekonomija, Pedro Sanchez
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE