GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija i dalje ima najveću inflaciju u regiji

Srbija i dalje ima najveću inflaciju u regiji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 12:26
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija je i dalje rekorder u regiji po godišnjoj stopi inflacije. Prema posljednjim podacima objavljenim u zemljama regije, Srbija je na prvom mjestu s godišnjom inflacijom u veljači od 6,4 posto.

Slijedi Crna Gora s godišnjom inflacijom od 4,4 posto (podaci su za siječanj 2024.), zatim Hrvatska (4,1 posto), Slovenija (3,4 posto), Sjeverna Makedonija s godišnjom inflacijom od tri posto, Albanija s 2,6 posto. Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu inflacije u regiji, koja je u siječnju 2024. godine iznosila 1,96 posto na godišnjoj razini.

Inflacija u Srbiji u veljači je pala sa 6,4 posto u siječnju na 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u veljači 2024. u odnosu na siječanj 2024. u prosjeku su više za 0,6 posto.

Potrošačke cijene u veljači 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine više su za 5,6 posto, dok su u odnosu na prosinac 2023. u prosjeku više za 0,9 posto.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda i usluga razvrstanih prema namjeni potrošnje, u veljači 2024. u odnosu na prethodni mjesec rast cijena zabilježen je u skupinama Alkoholna pića i duhan (2,0 posto), Prijevoz (1,9 posto). posto), "Restorani i hoteli" (1,0 posto), u grupama "Hrana i bezalkoholna pića" i "Zdravlje" (po 0,4 posto).

Osim toga, skupine "Stanovanje, voda, električna energija, plin i druga goriva" te "Oprema stana i tekuće održavanje" također su skuplje za 0,2 posto.

Pad cijena zabilježen je u grupama Odjeća i obuća (-1,1 posto) i Komunikacije (-0,1 posto). Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se značajnije mijenjale.

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori blago je porasla na 4,4 posto u siječnju 2024. s najniže razine u više od dvije godine od 4,3 posto u prosincu 2023., jer su cijene stanova i režija rasle brže (6,8% prema 5,6% u prosincu 2023.) i odjeća i obuća (15,9% prema 12,8%).

Porasle su i cijene komunikacija (0,6% prema -0,3%). S druge strane, troškovi za hranu i bezalkoholna pića (1,3% prema 1,7%), prijevoz (1,2% prema 1,6%), razna dobra i usluge (4,8% prema 5, 7%), zdravlje (4,5% prema 5,5%) te alkoholna pića i duhan (4,6% u odnosu na 5,6%).

U odnosu na prethodni mjesec potrošačke su cijene porasle za 0,5 posto nakon tri uzastopna razdoblja pada.

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavljeni su podaci Državnog zavoda za statistiku te zemlje 1. ožujka, što je jednako kao iu siječnju zaključno s mjesecima -dugi trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

Promatrajući glavne sastavnice indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu hrana, piće i duhan iznosila je 5,5 posto, za usluge 6,4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energenata 2,5 posto i energiju 0,4 posto, navodi se. u najavi.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., cijene u komponenti energija više su za 1,5 posto, a usluge za 0,5 posto. Istodobno su, prema prvoj procjeni, cijene hrane, pića i duhana pale za 0,4 posto, a industrijski neprehrambeni proizvodi bez energenata za 0,2 posto.

Godišnja stopa inflacije u Makedoniji pala je na tri posto u veljači 2024., što je najniža stopa od lipnja 2021., s 3,2 posto u prethodnom mjesecu. Cijene hrane i bezalkoholnih pića (1,5% prema 1,9% u siječnju 2024.), alkoholnih pića, duhana (11,6% prema 12,6%), odjeće i obuće (4,3% prema 4,9%) te namještaja i opreme za kućanstvo (5,4% naspram 6,3%), objavio je makedonski Zavod za statistiku.

U međuvremenu, cijene su rasle brže za stanovanje, vodu, struju, plin i druga goriva (2,5% naspram 1,9%) i zdravstvo (5,9% naspram 5,8%), a sporije su pale za prijevoz (-0,5% naspram -2%) . S druge strane, smanjeni su troškovi obrazovanja (-0,6% prema 2,8%).

Tagovi: inflacija, srbija, cijene, hrana, makedonija
PROČITAJ I OVO
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
STAGNACIJA
Njemačke tvrtke očekuju stagnaciju ekonomije u ovoj godini
BERLIN - Njemačko gospodarstvo koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE