GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stigla europska agencija za rejting, Hrvatska čeka A razinu

Stigla europska agencija za rejting, Hrvatska čeka A razinu
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 09:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ne bude li neugodnih iznenađenja, hrvatski bi kreditni rejting do kraja ove godine trebao preskočiti u investicijsku razinu A, a vrijeme će pokazati hoće li u tom unapređenju ikakvu ulogu imati nova njemačka agencija za kreditni rejting Scope, piše u ponedjeljak Večernji list.

Scope je prva europska agencija koja je dobila zeleno svjetlo Europske središnje banke za bonitete, te se ubrzano radi na uključenju njezinih IT rješenja u eurosustav. Dosada su pravo da mjere kvalitetu državnih dužničkih papira u europodručju imale samo četiri agencije, američki trojac Moody’s, Fitch i Standard and Poors koji godinama žare i pale na tom tržištu te kod nas manje poznata kanadska agencija DBRS Morningstar, koja ima od dva do tri posto tržišnog udjela.

– Prihvaćanje Scope Ratings označava prekretnicu koja potiče konkurenciju, transparentnost i diversifikaciju kreditnih mišljenja u industriji agencija za kreditni rejting, što koristi Eurosustavu, izdavateljima i ulagačima, navode stručnjakinje za financijski rizik Diana Gomes i Anamaria Piloiu u najnovijem blogu Europske središnje banke.

Agencije za kreditni rejting privatne su tvrtke čiji je posao da procjenjuju kreditnu sposobnost izdavatelja financijskih instrumenata – bilo da je riječ o vladama, poslovnim bankama ili poduzećima. Scope je prije više od dva desetljeća osnovao berlinski poduzetnik Florian Schoeller kao tvrtku specijaliziranu za analizu alternativnih ulaganja.

Godine 2012. dioničari i Uprava odlučili su da će se Scope početi baviti ocjenom kreditnih rejtinga, kako bi se stvorila europska alternativa američkim rejting-agencijama. Tvrtki iz Berlina trebalo je desetak godina da dobiju suglasnost vodstva središnje banke u Frankfurtu.

Prva informacija koju Scope daje na svojim stranicama jest informacija da su oni ‘europska agencija koja nudi alternativu sjevernoameričkim rejting-agencijama u procjeni financijskih i nefinancijskih rizika’. Scope je dosad otvorio urede u Berlinu, Frankfurtu, Londonu, Madridu, Milanu, Oslu i Parizu.

Tagovi: SCOPE, REJTING, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE