GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stigla europska agencija za rejting, Hrvatska čeka A razinu

Stigla europska agencija za rejting, Hrvatska čeka A razinu
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 09:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ne bude li neugodnih iznenađenja, hrvatski bi kreditni rejting do kraja ove godine trebao preskočiti u investicijsku razinu A, a vrijeme će pokazati hoće li u tom unapređenju ikakvu ulogu imati nova njemačka agencija za kreditni rejting Scope, piše u ponedjeljak Večernji list.

Scope je prva europska agencija koja je dobila zeleno svjetlo Europske središnje banke za bonitete, te se ubrzano radi na uključenju njezinih IT rješenja u eurosustav. Dosada su pravo da mjere kvalitetu državnih dužničkih papira u europodručju imale samo četiri agencije, američki trojac Moody’s, Fitch i Standard and Poors koji godinama žare i pale na tom tržištu te kod nas manje poznata kanadska agencija DBRS Morningstar, koja ima od dva do tri posto tržišnog udjela.

– Prihvaćanje Scope Ratings označava prekretnicu koja potiče konkurenciju, transparentnost i diversifikaciju kreditnih mišljenja u industriji agencija za kreditni rejting, što koristi Eurosustavu, izdavateljima i ulagačima, navode stručnjakinje za financijski rizik Diana Gomes i Anamaria Piloiu u najnovijem blogu Europske središnje banke.

Agencije za kreditni rejting privatne su tvrtke čiji je posao da procjenjuju kreditnu sposobnost izdavatelja financijskih instrumenata – bilo da je riječ o vladama, poslovnim bankama ili poduzećima. Scope je prije više od dva desetljeća osnovao berlinski poduzetnik Florian Schoeller kao tvrtku specijaliziranu za analizu alternativnih ulaganja.

Godine 2012. dioničari i Uprava odlučili su da će se Scope početi baviti ocjenom kreditnih rejtinga, kako bi se stvorila europska alternativa američkim rejting-agencijama. Tvrtki iz Berlina trebalo je desetak godina da dobiju suglasnost vodstva središnje banke u Frankfurtu.

Prva informacija koju Scope daje na svojim stranicama jest informacija da su oni ‘europska agencija koja nudi alternativu sjevernoameričkim rejting-agencijama u procjeni financijskih i nefinancijskih rizika’. Scope je dosad otvorio urede u Berlinu, Frankfurtu, Londonu, Madridu, Milanu, Oslu i Parizu.

Tagovi: SCOPE, REJTING, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
REGULATIVA
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
ZAGREB - U Hrvatsku gotovo svakog mjeseca stiže sve više stranih radnika, a prema nekim procjenama, za sedam godina u našoj zemlji bit će ih čak pola milijuna, odnosno četvrtina radne snage.
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Republici Hrvatskoj u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim 2023. porastao je za 4,2%.
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
PROCESI
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
ANALIZA - I dok smo prethodnih desetljeća svjedočili procesu globalizacije, sada je u tijeku deglobalizacija odnosno početak kraja starog svjetskog poretka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE