GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa inflacije u lipnju blago usporila na 2 posto

Stopa inflacije u lipnju blago usporila na 2 posto
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 12:34
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u lipnju je na godišnjoj razini iznosila 2 posto, što je blago usporavanje u odnosu na prethodna dva mjeseca kada je bila 2,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Naime, u travnju je zabilježena stopa inflacije od 2,1 posto, što je najviša stopa od kolovoza 2018. godine, u svibnju se zadržala na istoj razini, da bi u lipnju blago usporila na 2 posto.

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), prema sadašnjim očekivanjima, rast inflacije potrošačkih cijena privremenog je karaktera, a zasigurno će biti izraženiji u drugoj polovini 2021. godine, nakon čega bi trebalo uslijediti usporavanje rasta.

Naime, pojašnjavaju, poremećaji u lancima opskrbe trebali bi biti prisutni idućih tromjesečja, ali ne i godina, a i prelijevanje s proizvođačkih cijena na potrošačke ne događa se jednoznačno i u punom intenzitetu. Ono je s određenim vremenskim odmakom neizbježno, a u trenutnim uvjetima ponovnog otvaranja gospodarstva diljem Europe i povratka potražnje olakšano, ističu.

Podsjetimo, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u lipnju ove godine porasle za 7,8 posto prema lipnju lani, što je njihov najveći rast od listopada 2012. godine.

"Prosječna stopa inflacije za Hrvatsku u 2021. prema našim očekivanjima iznosit će 1,8 posto. Rast cijena oko 2 posto smatra se umjerenim rastom cijena, a on je uslijedio nakon dugogodišnjeg razdoblja potisnute inflacije, koja je u razdoblju do 2015. do 2020. u prosjeku godišnje bila svega 0,3 posto. Kako su uzroci inflacije, barem prema sadašnjim očekivanjima privremenog karaktera, očekujemo da će u 2022. godini dinamika rasta cijena blago usporiti, ali zadržati oko ili blago iznad 1,5 posto", procjenjuju u RBA, dodavši da će to biti posljedica rasta gospodarstva, jačanja domaće i inozemne potražnje te konvergencije pojedinih cijena prema europskom prosjeku.

Najveći generator rasta inflacije na godišnjoj razini bile su cijene prijevoza, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od 13,3 posto, a u lipnju su porasle 9 posto. Posljedica je to skoka cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva za 19,3 posto.

Slijede cijene alkoholnih pića i duhana, koje su porasle 5,8 posto na godišnjoj razini, rekreacije i kulture, za 1,5 posto te Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 1,6 posto.

Na mjesečnoj razini, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u prosjeku ostale na svibanjskoj razini.

Među kategorijama, i na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene prijevoza, za 0,12 posto, a najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 0,26 posto.

Kumulativni statistički podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju rast potrošačkih cijena za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tagovi: inflacija, lipanj, DZS
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE