GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%

Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 13:05
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.

Krajem ožujka registrirana stopa nezaposlenosti, uz mjesečni pad od 0,4 postotna boda, spustila se na 9,3%.

Registrirana stopa nezaposlenosti u ožujku prošle godine iznosila je 8,7%, čime je zabilježen rast stope nezaposlenosti od 0,6 postotna bodova na godišnjoj razini. Porast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak rasta broja nezaposlenih po stopi od 8,5% u ožujku, broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 0,9%.

Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u ožujku, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 1,9% u odnosu na ožujak prošle godine. Kategorija koja je zabilježila najsnažniji godišnji pad bila je Poslovanje nekretninama s padom od 13,9%. S druge strane, kategorija koja je zabilježila najsnažniji postotni rast tijekom ožujka bila je kategorija Informacije i komunikacije, zabilježivši godišnji rast od 3,5%.

U godini pred nama, očekivani oporavak gospodarske aktivnosti neće u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na pokazatelje (ne)zaposlenosti zbog mjera koje je za ublažavanje posljedica pandemije Vlada poduzimala tijekom prošle, a dijelom i u ovoj godini čime su ublažena nepovoljna kretanja na tržištu rada. Stoga se u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
SNAŽAN RAST
Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
CIJENE
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
ZAGREB - Godina korone donijela je blago smanjenje razine potrošačkih cijena i usluga u Hrvatskoj u odnosu na prosječne vrijednosti u Europskoj uniji, sa 71 posto prosjeka EU u 2019. na 69 posto u 2020. godini, piše u srijedu Večernji list.
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
OPTIMIZAM
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
BRUXELLES - Povjerenje europskih potrošača ojačalo je u lipnju, peti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od 2018. godine, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.
EK odobrio talijanski plan oporavka
ZELENO SVJETLO
EK odobrio talijanski plan oporavka
BRUXELLES - Italija je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za svoj plan oporavka koji bi trebao potaknuti rast gospodarstva oslabljenog pandemijom koronavirusa, rekao je u utorak premijer Mario Draghi.
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
PORAZNO
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
ZAGREB - Hrvatska se 2020. spustila na 64 posto vrijednosti prosječnog BDP-a EU po glavi stanovnika u odnosu na 65 posto u 2019., te je time zacementirala status druge najsiromašnije članice EU u društvu s Grčkom, odmah iza Bugarske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE