GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve opipljiviji pesimizam hrvatskih potrošača

Sve opipljiviji pesimizam hrvatskih potrošača
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 17:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-ove Ankete o pouzdanju potrošača za srpanj, kod indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, nakon oporavka u lipnju, u srpnju je zabilježen pad na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine, četvrti mjesec zaredom nastavljen pad kod sva tri indeksa.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) zabilježio je krajem srpnja rezultat od -18,0 bodova. Indeks očekivanja potrošača (IOP) iznosio je -18,4 boda dok je indeks raspoloženja potrošača (IRP) krajem srpnja bio na razini od -27,6 bodova.

Promotrimo li mjesečnu promjenu indeksa pouzdanja potrošača, nakon -16,8 bodova u lipnju, kraj srpnja zabilježio je pad od 1,2 boda dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren pad od 11,3 boda. Od obuhvaćenih područja indeksa, lošiji rezultat u odnosu na lipanj prisutan je kod svih anketnih pitanja osim onih vezanih za kupnju trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci.

Kod indeksa očekivanja potrošača (koji se odnosi na očekivanja o financijskoj situaciji u kućanstvima te na očekivanja ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci), nakon zabilježenih -14,4 boda u lipnju, mjesec srpanj zabilježio je pad od 4,0 boda. S druge strane, na godišnjoj je razini isti indeks usporio za 13,8 bodova (-16,2 u lipnju).

Indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je blagi pad sa -27,3 na spomenutih -27,6 bodova u srpnju. Time je na godišnjoj razini niži za 13,2 boda. Pri tome je najveći doprinos padu došao od odgovora na pitanja vezana za promjenu ekonomske situacije u posljednjih 12 mjeseci.

Navedene promjene indeksa pouzdanja i dalje su na zamjetno nižim razinama u odnosu na 2019., održavajući time povećan oprez, neizvjesnost i strah da će posljedice pandemije ostaviti nepovoljne učinke za realno gospodarstvo i tržišta rada.

Tagovi: pesimizam potrošača, Hrvatska narodna banka, očekivanja potrošača, hrvatska ekonomija, Anketa o pouzdanju potrošača
PROČITAJ I OVO
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
SNIŽENE PROGNOZE
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjenu rasta za njemačko gospodarstvo u 2021. godini, navodeći kao razlog kontinuirani utjecaj pandemije
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Anketa NBS: Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
OČEKIVANJA
Anketa NBS: Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
BEOGRAD - Privrednici očekuju, a to su očigledno uneli i u svoje godišnje planove, da 2021. godinu završimo sa inflacijom od oko dva odsto. Finansijski sektor, s druge strane, smatra da će u decembru 2021. godine inflacija u Srbiji iznositi 1,9 odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE