GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve opipljiviji pesimizam hrvatskih potrošača

Sve opipljiviji pesimizam hrvatskih potrošača
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 17:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-ove Ankete o pouzdanju potrošača za srpanj, kod indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, nakon oporavka u lipnju, u srpnju je zabilježen pad na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine, četvrti mjesec zaredom nastavljen pad kod sva tri indeksa.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) zabilježio je krajem srpnja rezultat od -18,0 bodova. Indeks očekivanja potrošača (IOP) iznosio je -18,4 boda dok je indeks raspoloženja potrošača (IRP) krajem srpnja bio na razini od -27,6 bodova.

Promotrimo li mjesečnu promjenu indeksa pouzdanja potrošača, nakon -16,8 bodova u lipnju, kraj srpnja zabilježio je pad od 1,2 boda dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren pad od 11,3 boda. Od obuhvaćenih područja indeksa, lošiji rezultat u odnosu na lipanj prisutan je kod svih anketnih pitanja osim onih vezanih za kupnju trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci.

Kod indeksa očekivanja potrošača (koji se odnosi na očekivanja o financijskoj situaciji u kućanstvima te na očekivanja ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci), nakon zabilježenih -14,4 boda u lipnju, mjesec srpanj zabilježio je pad od 4,0 boda. S druge strane, na godišnjoj je razini isti indeks usporio za 13,8 bodova (-16,2 u lipnju).

Indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je blagi pad sa -27,3 na spomenutih -27,6 bodova u srpnju. Time je na godišnjoj razini niži za 13,2 boda. Pri tome je najveći doprinos padu došao od odgovora na pitanja vezana za promjenu ekonomske situacije u posljednjih 12 mjeseci.

Navedene promjene indeksa pouzdanja i dalje su na zamjetno nižim razinama u odnosu na 2019., održavajući time povećan oprez, neizvjesnost i strah da će posljedice pandemije ostaviti nepovoljne učinke za realno gospodarstvo i tržišta rada.

Tagovi: pesimizam potrošača, Hrvatska narodna banka, očekivanja potrošača, hrvatska ekonomija, Anketa o pouzdanju potrošača
PROČITAJ I OVO
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE