GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka očekuje oporavak ruskog BDP-a u 2021.; upozorava na banke

Svjetska banka očekuje oporavak ruskog BDP-a u 2021.; upozorava na banke
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Rusko će se gospodarstvo početi oporavljati u 2021. godini dinamikom koja će ovisiti o utjecaju cjepiva u pandemiji covida-19, no za ruske banke najgore možda tek dolazi, procjenjuje Svjetska banka.

Rusko gospodarstvo, uveliko ovisno o kretanju cijena sirovina na svjetskim tržištima, ove je godine pogodio oštar pad cijena nafte, njezina glavnog izvoznog proizvoda, i utjecaj novog koronavirusa, s obzirom da mjere zatvaranja koče poslovnu aktivnost.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj će se godini smanjiti za četiri posto, nakon što je dobit velikih i srednjih tvrtki potonula u prvih devet ovogodišnjih mjeseci oko 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je u srijedu Svjetska banka u redovnom izvješću.

U 2021. godini ruski bi BDP trebao porasti za 2,6 posto prema baznom scenariju, navodi se u izvješću, uz napomenu da se ruska vlada može odlučiti protegnuti fiskalnu konsolidaciju i na dulje vremensko razdoblje no što trenutno planiraju, s naglaskom na postupnost mjera.

"Očekuje se da će glavni pokretač rasta u 2021. i 2022. godini biti oporavak potrošnje, poduprt monetarnim popuštanjem i jačanjem povjerenja”, navodi se u izvješću SB-a

"Očekuje se jačanje potrošačkog i poslovnog povjerenja, uz uvjet da cjepivo bude sigurno i učinkovito uvedeno", dodaje se.

Bude li pak broj novozaraženih rastao brže no što se procjenjuje u osnovnom scenariju, te ako se takav nagli rasta zadrži i u drugoj polovini iduće godine, ruski BDP mogao bi porasti po stopi od svega 0,6 posto, ističu u izvješću.

To bi se moglo dogoditi, smatraju u SB-u, bude li organizirano uvođenje odobrenog cjepiva odgođeno za oko tri tromjesečja i bude li ograničeno zbog generalnog protivljenja cijepljenju protiv covida-19.

Rusija, četvrta zemlja u svijetu po ukupnom broju zaraženih od koronavirusa, ovog je mjeseca počela cijepiti građane, a samo u Moskvi planiraju cijepiti do sedam milijuna ljudi.

Ruska središnja banka i vlada dosada su uspijevale ublažiti izravne pritiske na bankarski sektor, ali slabljenje kvalitete imovine u korporativnom i maloprodajnom segmentu pritišće profitabilnost banaka, upozoravaju ujedno u SB-u.

"Stvarni razmjeri problematičnih zajmova u bankovnim bilancama počet će poprimati jasnije obrise najkasnije sredinom 2021. godine, kada će biti ukinute preostale regulatorne mjere odgode plaćanja”, ističu u SB-u.

"Dosadašnje slabe točke, poput visokog udjela loših zajmova, u kombinaciji s neizvjesnošću u pogledu trajanja drugog vala pandemije i povezanih gospodarskih troškova upućuju na zaključak da bankama možda najgore tek slijedi”, upozorila je Svjetska banka.

Tagovi: Svjetska banka, ruska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch povisila je prognozu rasta ruskog BDP-a za 2021. godinu s 3,3 na 3,7 posto, prenose u srijedu ruski mediji.
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
ULAGANJA
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
LONDON - Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.
Španjolska ekonomija se vraća u život
POVRATAK
Španjolska ekonomija se vraća u život
MADRID - Madrid je već počeo, sad se opet pokreće i gospodarstvo u drugim dijelovima Španjolske. Turizam, gastronomija, priredbe... Novac je potreban jer su i državni dugovi opet golemi.
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
DUG
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
Sve oči uprte u Fed
IŠČEKIVANJE
Sve oči uprte u Fed
NEW YORK - Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE