GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tempo zapošljavanja u SAD-u dodatno oslabio u rujnu

Tempo zapošljavanja u SAD-u dodatno oslabio u rujnu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Tempo zapošljavanja u SAD-u u rujnu je dodatno oslabio, a broj zaposlenih i nezaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu još se uvijek nije vratio na prazine prije pandemije, pokaalo je petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u SAD-u u rujnu je uvećan za 194 tisuće, nakon porasta za revidiranih 366 tisuća u kolovozu i 1,091 milijun u srpnju, objavilo je ministarstvo.

Prvotnu procjenu za kolovoz ministarstvo je tako podiglo za 131 tisuću a srpanjsku za 38 tisuća, napominju.

Iz toga proizlazi da je ukupno u ta dva mjeseca broj zaposlenih bio za 169 tisuća veći no što je ministarstvo bilo prvotno izvijestilo.

Od početka godine u prosjeku je tako broj zaposlenih u SAD-u mjesečno rastao za 561 tisuću, pokazuju izračuni ministarstva.

Izrazitije zapošljavanje u rujnu je zabilježeno u ugostiteljstvu i aktivnostima u slobodno vrijeme, u segmentu stručnih i poslovnih usluga, u maloprodaji te prijevozu i skladištenju.

U državnom sektoru obrazovanja broj zaposlenih smanjio se pak u odnosu na mjesec ranije.

Od travnja 2020. broj zaposlenih uvećan je za 17,4 milijuna, no još je uvijek za pet milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u rujnu se smanjila za 0,4 postotna boda, na 4,8 posto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 710 tisuća, na 7,7 milijuna, objavilo je ministarstvo.

Također napominju i da su oba pokazatelja znatno poboljšana u usporedbi s visokim razinama u razdoblju od veljače do travnja 2020., u punom jeku pandemijske krize, ali i da su i dalje iznad razina u pretpandemijskoj veljači.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 1,3 postotna boda viša nego što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto, a broj nezaposlenih za dva milijuna veći no što je bio netom prije izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
RIZICI
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
BRUXELLES - Europski revizorski sud (ECA) upozorio je u utorak na rizik od kašnjenja s početkom povlačenja sredstava za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. kojih je znatno više u odnosu na prethodno financijsko razdoblje.
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari
PORUKE
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari

ZAGREB - Cijene energenata na svjetskim burzama bilježe rekorde. Vlada je zamrznula cijene goriva, a inflacija kuca na velika vrata. Što u ovoj krizi može učiniti Vlada? O tome je u Dnevniku Nove TV govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE