GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Transkripti Feda: Nema naznaka mogućeg smanjenja stope

Transkripti Feda: Nema naznaka mogućeg smanjenja stope
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Dužnosnici FED-a na svom posljednjem sastanku izrazili su vrlo malu sklonost skorom smanjenju kamatnih stopa, posebno budući da je inflacija i dalje znatno iznad definiranog cilja, prema transkriptima objavljenim u utorak.

Članovi Odbora saveznih rezervi i dalje su zabrinuti da bi se inflacija mogla održati ili povećati te da bi možda trebali učiniti više, pokazao je sažetak prethodnog sastanka od 31. listopada do 1. studenog, piše Momentum.

U najmanju ruku, rekli su da će politika morati ostati "restriktivna" sve dok podaci ne pokažu da je inflacija na sigurnom putu prema cilju središnje banke od dva posto.

"Raspravljajući o političkim izgledima, sudionici su nastavili procjenjivati da je od ključne važnosti održati monetarnu politiku dovoljno čvrstom da se inflacija vrati na cilj Odbora od dva posto tijekom vremena", stoji u transkriptima.

Tržište trenutno procjenjuje da Fed neće povećati kamatne stope na sastanku u prosincu, dok bi do kraja 2024. mogla uslijediti četiri smanjenja kamatnih stopa od po 25 baznih bodova.

Međutim, Fedovi transkripti uopće ne daju nikakve naznake da su članovi raspravljali o tome kada bi mogli početi snižavati stope, što je Powell potvrdio na konferenciji nakon zasjedanja, rekavši da "Odbor u ovom trenutku niti ne razmišlja o smanjenju kamata". ".

Dionice na Wall Streetu su danas bile neznatno niže nakon snažnog trotjednog kretanja u kojem je S&P 500 ojačao oko 10 posto i vratio se iznad granice od 4500 bodova.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE