GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U 2022. višak konsolidirane opće države 0,4% BDP-a

U 2022. višak konsolidirane opće države 0,4% BDP-a
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 09:25
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema DZS-ovom Izvješću o prekomjernome proračunskom manjku i razini duga opće države u RH (ESA 2010 metodologija) ukupni prihodi konsolidirane opće države u 2022. godini su iznosili 30,5 mlrd. eura te su na godišnjoj razini zabilježili rast za 13,3%.

Istovremeno su ukupni rashodi (ostvareni u iznosu od 30,2 mlrd. eura) zabilježili razmjerno slabiji godišnji rast od 6,6%. Posljedično, nakon dvije godine zabilježenog manjka, u prošloj fiskalnoj godini ostvaren je višak konsolidirane opće države koji je iznosio 261,95 milijuna eura ili 0,4% BDP-a. Ostvareni višak značajno je bolji rezultat od planiranog manjka u posljednjem rebalansu državnog proračuna (-1,5% BDP-a). U odnosu na 2021. saldo proračuna opće države poboljšan je za 2,9 postotnih bodova BDP-a.

Povoljna kretanja u državnoj blagdani tijekom prošle godine rezultat su nastavka (realnog) rasta gospodarske aktivnosti, ali i snažnih inflatornih pritisaka koji su imali pozitivne učinke na prihodnu stranu. Naime, iz EDP izvješća proizlazi da je na poboljšanje fiskalnog salda u 2022. godini najveći utjecaj imalo povećanje poreznih prihoda čiju okosnicu čine prihodi od PDV-a koji su prikupljeni u iznosu od 8,89 mlrd. eura te su na godišnjoj razini porasli za 16,2%. Unatoč blagom nominalnom rastu rashoda za kamate (+3,5% godišnje), primarni saldo proračuna opće države na kraju 2022. iznosio je 1,19 mlrd. eura ili 1,8% BDP-a (poboljšanje za 1.741 milijuna eura u odnosu na 2021.). Trošak kamata smanjio se s razine od 3,5% BDP-a tijekom 2014. i 2015. na 1,4% BDP-a u 2022. uz očekivanja o nastavku silazne dinamike u kratkoročnom razdoblju.

Travanjska EDP notifikacija potvrdila je prethodno objavljene podatke o dugu opće države na kraju 2022. godine. Konsolidirani dug na kraju 2022. spustio se na 68,4% BDP-a što je 10 postotnih bodova niže u odnosu na 2021. čime je nastavljen trend smanjivanja udjela (maastrichtškog) duga u BDP-u koji, uz iznimku pandemijske 2020., kontinuirano traje od 2014. godine.

U ovoj godini inflacija će ostati pozitivan čimbenik u kretanju prihoda dok se negativni rizici uglavnom odnose na slabija gospodarska kretanja. Međutim, u okruženju restriktivnih monetarnih politika, prostora za pretjerani optimizam nema. Efekt posljednjeg Vladinog paketa mjera za borbu protiv inflacije (od 1. travnja) na proračun procijenjen je na oko 1% BDP-a, a ususret izbornoj 2024. godini možemo očekivati pojačane pritiske i zahtjeve raznih proračunskih korisnika.

Iako zaoštravanje uvjeta financiranja kroz rastuće kamatne stope povećava troškove financiranja, njihov značajniji utjecaj osjetit će se s odmakom. Naime, tržišni rast kamatnih stopa prelijeva se u javne financije s određenom vremenskom distancom te su takvi efekti vidljivi tek u srednje do dugoročnom horizontu. S druge strane, sasvim je drugačija situacija s visokom inflacijom od koje javne financije imaju koristi u realnom vremenu. Stoga, održivost javnih financija za sada nije upitna.

Tagovi: konsolidirana opća država, dug opće države, javni dug
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE