GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj oko 200.000 stranih radnika

U Hrvatskoj oko 200.000 stranih radnika
STRANCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 08:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U Hrvatskoj žive stranci iz 195 zemalja svijeta, koji su obuhvaćeni popisom stanovništva, i praktički nema dijela svijeta iz kojeg strani državljani nisu došli za stalno živjeti u Hrvatsku, što je danas i očekivano u globaliziranom svijetu.

No broj stranih državljana, stanovnika Hrvatske obuhvaćenih popisom stanovništva, ipak je mali i iznosi svega 28.784 ili 0,74 posto ukupnog stanovništva, piše Večernji list.

U Hrvatskoj živi još 558 osoba bez državljanstva te 173 osobe nepoznatog državljanstva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz 102 države svijeta imamo od nekoliko tisuća stranih državljana, stalnih stanovnika Hrvatske, dok iz pojedinih država ima svega njih pet. Najveći broj stranaca imamo iz BiH (7400), a najmanji iz Gambije, Malezije, Senegala, Urugvaja, Zambije i Zimbabvea, po pet. Iz još 93 države svijeta imamo manje od pet stranih državljana koji žive u Hrvatskoj.

Među prvih 20 država iz kojih imamo najviše stranih državljana stanovnika Hrvatske nakon BiH slijede Srbija (2764) Slovenija (2625), Njemačka (2148), Kosovo (1199), Italija (1133), Sjeverna Makedonija (1107), Kina (797), Ukrajina (618), Velika Britanija (564), SAD (546), Rusija (545), Austrija (456), Nepal (433), Mađarska (397), Filipini (350), Francuska (328), Albanija (313), Nizozemska (288) i Češka (283).

Kako se u Hrvatsku ne doseljavaju strani radnici iz razvijenih zemalja nego oni iz država bivše Jugoslavije i trećeg svijeta, očigledno je da u popis stanovništva Hrvatske nisu ušli svi strani radnici jer moguće je da u referentnom trenutku popisa 31. kolovoza 2021. nisu živjeli u Hrvatskoj barem godinu dana ili nisu izjavili da će živjeti ovdje sljedećih godinu dana.

Tagovi: strani radnici, strani radnici u Hrvatskoj, stranci u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE