GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U kolovozu godišnji rast trgovine na malo 3%

U kolovozu godišnji rast trgovine na malo 3%
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2023 / 09:11
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, u skladu s poboljšanjem potrošačkog optimizma i ekonomskog sentimenta u maloprodaji, trgovina na malo unatoč blagom mjesečnom smanjenju od 0,1% zabilježila je u kolovozu realan rast prometa od 3%, prema kalendarski prilagođenim podacima, u usporedbi s kolovozom 2022.

Na nastavak solidne potražnje upućivali su i podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, gdje je zabilježen nastavak rasta vrijednosti izdanih računa. Osim i dalje razmjerno visokim rastom cijena, snažne dvoznamenkaste godišnje stope rasta vrijednosti fiskalnih računa podržane su zasigurno i turističkom potrošnjom. Trgovina je zasigurno podržana solidnom turističkom sezonom te rastom plaća i zaposlenosti.

U promatranom mjesecu promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 2,3%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao je za 0,3% u odnosu na kolovoz 2022. godine.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za realnih 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) zabilježio rast za 0,3%.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 12,1% u odnosu na kolovoz 2022., a najsnažniji rast zabilježen je u trgovačkoj struci Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 46,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,2%. S rastom od 12,7% godišnje i udjelom u ukupnom prometu od 40,2%, trgovačka struka Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama imala je najveći utjecaj na ukupan indeks (5,1%). Rast prometa na godišnjoj i mjesečnoj razini zabilježen je u deset trgovačkih struka, a u samo jednoj trgovačkoj struci zabilježen je pad (ostala trgovina na malo izvan prodavaonica).

Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do kolovoza, prosječna realna stopa rasta iznosila je 2,1% (kalendarski prilagođeni podaci).

Kao ograničavajući čimbenik potrošnje zasigurno se može izdvojiti i dalje povišeni inflatorni pritisci te kontinuirana ekonomska neizvjesnost uslijed čega dolazi i do odgode potrošnje na pojedina (trajna) dobra. Navedeno će se i u nastavku godine odražavati na trendove u maloprodaji.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE