GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju 0,3 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini

U siječnju 0,3 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,8 posto manje nego u prosincu i 0,3 posto manje nego u siječnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju iznosila 9,8 posto, što je na mjesečnoj razini porast za 0,3 postotna boda, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u siječnju je u Hrvatskoj bilo 1.515.288 zaposlenih, što je za 12.409 osoba ili za 0,8 posto manje nego krajem lanjskog prosinca. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih je pak zabilježio pad za 0,3 posto.

U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.314.114 osoba, što je za 10.388 osoba ili 0,8 posto manje nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani pad je bio blaži i iznosio je 0,2 posto.


Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem siječnja bilo 181.993 zaposlena, što je za oko dvije tisuće ili 1,1 posto manje nego u prosincu 2020. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 0,8 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem siječnja bilo 19.181, pao je na mjesečnoj razini za 0,2 posto, dok je godišnjoj ostao na istoj razini.

Na godišnjoj razini najveći pad broja zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje pad na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše pao broj zaposlenih u djelatnosti poslovanja nekretninama, za 9,3 posto, na 8.201 osobu. S padom za 5,4 posto, na 62.378 zaposlenih, slijedi djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, zatim informacije i komunikacije s 4,5 posto manje zaposlenih, u siječnju njih 45.795, dok je u građevinarstvu broj zaposlenih pao za dva posto, na 99.176 osoba.

Broj zaposlenih je na mjesečnoj razini porastao u pet djelatnosti - u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 1,7 posto, na 48.412 osoba, a u djelatnosti javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja, za 1,4 posto, na 112. 801 osobu.

Za 0,4 posto, na 20.204 osoba, porastao je broj zaposlenih u ostalim uslužnim djelatnostima, za 0,2 posto, na 37.540 osoba, u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, a za 0,1 posto, na 72.021 osoba, u djelatnosti prijevoza i skladištenja.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao za 0,3 posto, na 224.760 osoba, dok je u trgovini pao za 0,1 posto, na 201.964 osobe.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem siječnja ove godine zapošljavaju 15 posto manje radnika nego krajem siječnja prošle godine.

Osjetniji pad, za 10 posto, zabilježen je i u djelatnosti poslovanja nekretninama, dok djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih, prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, bilježe padove za 0,8 posto odnosno 1,1 posto.

Od ukupno 19 područja djelatnosti za koje DZS objavljuje podatke, njih devet je krajem siječnja ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani, a postotno je rast najveći u građevinarstvu, za 6,6 posto, a slijede informacije i komunikacije, s 4,9 posto više zaposlenih.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem siječnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 165.345 nezaposlenih osoba, što je za 5.500 osoba ili 3,4 posto više u odnosu na lanjski prosinac.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je za 18,2 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u siječnju je tako iznosila 9,8 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego u prosincu 2020. godine, pokazuju podaci DZS-a.

Tagovi: zaposlenost, hrvatska ekonomija, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030.
PROČITAJ I OVO
Kolike je dugove ostavio Milan Bandić?
GRAD ZAGREB
Kolike je dugove ostavio Milan Bandić?
ZAGREB - U odnosu na ovogodišnji, proračun za sljedeću godinu trebao bi veći za gotovo 1,2 milijarde kuna. I tu dolazimo do problema jer taj plan Grad želi namaknuti jednokratnom prodajom obiteljskog srebra.
Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.
POSLJEDICE
Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo osjećat će posljedice pandemije koronavirusa najmanje do 2025. godine, objavio je u ponedjeljak Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).
Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u veljači, proizvođače muči nabava
SNAŽAN RAST
Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u veljači, proizvođače muči nabava
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u veljači najsnažnijim tempom u tri godine, potaknute inozemnom potražnjom, koja istodobno izaziva probleme u nabavi sirovina i rast cijena inputa, signalizirajući jačanje inflacije, pokazalo je izvješće Markita.
Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan promet industrije u prosincu prošle godine pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim za 5,9 posto, a u usporedbi sa prosincem 2019. godine za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE