GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju jedan posto više zaposlenih nego u ožujku

U travnju jedan posto više zaposlenih nego u ožujku
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2022 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju bilo 1,57 milijuna zaposlenih, što je jedan posto više nego u ožujku te 1,6 posto više nego u travnju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je aktivnih stanovnika u Hrvatskoj u travnju bilo nešto više od 1,69 milijuna ili 0,6 posto više nego u ožujku, te 0,3 posto manje nego u travnju lani.

Nezaposlenih je bilo 118,9 tisuća, što je na mjesečnoj razini pad od 5,3 posto, dok je u odnosu na travanj 2021. njihov broj smanjen za 20 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je u travnju sedam posto, dok je u ožujku bila 7,5 posto.

Većina zaposlenih, odnosno njih 1,36 milijuna, bila je u travnju zaposlena u pravim osobama, što je 0,8 posto više nego u prethodnom mjesecu i 1,3 posto više nego u travnju prošle godine.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u travnju je bilo 194,5 tisuće, što je 2,7 posto više nego u ožujku te 3,9 posto više nego u travnju 2021. godine.

Zaposlenih osiguranika u poljoprivredi bilo je 18,7 tisuća, što je 0,1 posto manje u odnosu na ožujak i 2,2 posto manje u odnosu na lanjski travanj.

Prema podacima DZS-a o broju zaposlenih u pravnim osobama, od 19 djelatnosti u travnju ove godine u 14 je broj zaposlenih u odnosu na ožujak porastao, a po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 231 tisućom, što je na mjesečnoj i godišnjoj razini rast od 0,5 posto.

U trgovini je u travnju radilo 208,3 tisuće ljudi, što je 0,7 posto više nego u ožujku i 1,5 posto više nego u travnju lani.

Na trećem mjestu po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 124 tisuće, što je 0,3 posto više nego u mjesecu prije i 2,2 posto više nego u travnju 2021. godine.

Slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, gdje je u travnju radilo 108,5 tisuća osoba ili 1,2 posto manje nego mjesec prije i 2,6 posto manje nego u travnju lani.

Građevinarstvo je u travnju zapošljavalo 106,8 tisuća radnika ili 1,4 posto više nego u mjesecu prije te 0,9 posto više nego u travnju lani.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE