GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju u SAD-u otvoreno 428.000 novih radnih mjesta, više od očekivanja

U travnju u SAD-u otvoreno 428.000 novih radnih mjesta, više od očekivanja
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo otvorilo je nešto više novih radnih mjesta nego što se očekivalo u travnju, unatoč sve napetijoj situaciji na tržištu rada, rastu inflacije i strahu od usporavanja gospodarstva, izvijestio je danas američki Ured za statistiku rada.

Broj zaposlenih na platnom spisku tvrtki u nepoljoprivrednom sektoru prošlog je mjeseca porastao za 428.000 ljudi, što je iznad procjene ekonomista koji su u istraživanju Dow Jonesa predviđali 400.000 novih radnih mjesta, prenosi CNBC.

Stopa nezaposlenosti u travnju iznosila je 3,6 posto, nešto više od predviđenih 3,5 posto.

Prosječna plaća po satu nastavila je rasti u travnju po stopi od 0,3 posto na mjesečnoj razini, što je nešto ispod procjene od 0,4 posto. Na godišnjoj su razini plaće porasle 5,5 posto, otprilike isto kao i u ožujku, ali i dalje zaostaju za inflacijom koja je u ožujku dosegla godišnju razinu od 8,5 posto, najvišu u četiri desetljeća.

Alternativna mjera nezaposlenosti, koja uključuje radnike koji aktivno ne traže posao preko zavoda za zapošljavanje i one koji rade nepuno radno vrijeme iz ekonomskih razloga, a koja se ponekad naziva i "stvarnom" stopom nezaposlenosti, porasla je na 7,0 posto srednje.

Stopa sudjelovanja u radnoj snazi, ključna mjera angažiranosti zaposlenika, pala je za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini na 62,2 posto, što je najniža razina ove godine.

Rekreacijske i ugostiteljske djelatnosti ponovno su preuzele vodstvo s povećanjem broja novih radnih mjesta sa 78.000 novih zaposlenika.

Osim toga, visok rast zaposlenosti zabilježen je u proizvodnji (55.000), transportu i skladištenju (52.000), profesionalnim i poslovnim uslugama (41.000), financijskim (35.000) i zdravstvu (34.000).

Maloprodaja je također pokazala solidan rast, s 29.000 novih radnih mjesta.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE