GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinske izbjeglice relativno uspješno nalaze posao u Sloveniji

Ukrajinske izbjeglice relativno uspješno nalaze posao u Sloveniji
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2023 / 10:36
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Ukrajinski izbjeglice relativno su se uspješno integrirali u slovensko tržište rada, a većina ih je do sada našla posao na poslovima za koje je dovoljna osnovna komunikacija na slovenskom jeziku, podaci su Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije.

Krajem srpnja u njihovoj evidenciji bilo je nešto više od 500 nezaposlenih izbjeglica iz ove istočnoeuropske zemlje.

Od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače prošle godine u evidenciju ustanove do 20. srpnja prijavile su se 834 osobe, od kojih je 766 imalo status privremene zaštite, a 66 status supsidijarne zaštite. U drugoj polovici prošlog mjeseca na zavodu je zbrinuto 529 nezaposlenih osoba iz Ukrajine.

Raseljenim osobama iz Ukrajine za prijavu u instituciju potreban je status osobe s privremenom zaštitom, koji, prema zakonu o uvođenju privremene zaštite usvojenom prošle godine, traje godinu dana i može se produžiti na najviše dva šesto mjesečna razdoblja. Nakon priznavanja tog statusa dobivaju i pravo na slobodan pristup tržištu rada.


Na upit traže li poslodavci ovaj kadar, iz Zavoda odgovaraju da zapošljavaju one koji ispunjavaju uvjete radnog mjesta. Do kraja lipnja 159 osoba iz Ukrajine odjavilo se iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja, "što potvrđuje da se relativno brzo uspijevaju integrirati na tržište rada u Sloveniji", procijenili su.

No, zapošljavanje Ukrajinaca ove je godine očito uzelo maha. Do kraja prošle godine imali su status privremenih odn supsidijarne zaštite zaposlio 81, a ove godine već 78 u prvom polugodištu.

Posao su dobili za radna mjesta na kojima je dovoljna osnovna komunikacija na slovenskom jeziku, objasnili su iz zavoda. “Sa složenošću posla raste i potrebna razina znanja jezika, a to je dugotrajan proces”, dodaju.

Među ukrajinskim izbjeglicama prijavljenima u zavodu primijetili su veliku motivaciju za učenje slovenskog jezika, budući da sudjeluju na tečajevima. "Učenje se odvija, i zbog sličnosti jezika, relativno brzo, u principu se prijemni ispit iz slovenskog položi bez problema i puno prije roka", kažu.

Državljani trećih zemalja moraju položiti ispit iz slovenskog jezika u Sloveniji najmanje na početnoj razini (razina težine A1) u roku od godinu dana od prijave u evidenciju nezaposlenih osoba na zavodu za zapošljavanje.

Čim je postalo jasno da se može očekivati povećan broj prijava prognanika iz Ukrajine, zavod je održao interne edukacije na kojima su kolegama detaljno predstavili priručnik za rad s osobama migrantskog porijekla, posebne oblike proces savjetovanja koji provode za osobe koje se s njima ne mogu sporazumijevati na slovenskom jeziku, kao i specifičnosti statusa prognanika iz Ukrajine kojima je odobren status privremene zaštite koji se razlikuje od statusa osoba s međ. zaštite i drugih stranaca iz trećih zemalja.

Tagovi: Ukrajinske izbjeglice, sLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE