GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna

Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u novom Statističkom priopćenju o statistici financijskih računa za treće tromjesečje prošle godine, financijske obveze kućanstava iznosile su 156 milijardi kuna, što je za 1,2 posto više u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

"Ta su kretanja rezultirala povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 420 milijardi kuna, što je 2,6 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, čime se nastavio trend postupnog, ali postojanog povećavanja financijske netovrijednosti ovog sektora", napisali su iz HNB-a.

Iz središnje banke su izvijestili i da je na kraju trećeg tromjesečja 2021. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila 2.718 milijardi kuna, što je povećanje za 89,1 milijardi kuna u tom tromjesečju, a za 211,9 milijardi kuna u razdoblju od godine dana.

Istodobno su financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile 2.864 milijardi kuna, a povećale su se za 53,3 milijarde kuna u tromjesečju, odnosno za 182,4 milijarde kuna u razdoblju od godine dana, podaci su HNB-a.

U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2021. iznosila je 650 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 14,4 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje za jedan postotni bod u razdoblju od godinu dana, navedeno je.

Nadalje, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 25,4 postotnih bodova u tromjesečju i za 11,7 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju trećeg tromjesečja 2021. dosegnule razinu od 685 posto godišnjeg BDP-a.

"Time je nastavljeno smanjenje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u prethodnom tromjesečju zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a", napisali su iz HNB-a.

Izvijestili su i da je na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila 767 milijardi kuna, to jest 2,1 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Nadalje, financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 1.151 milijardu kuna, što je pad od 0,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Tagovi: financijska imovina kućanstava, Hrvatska narodna banka, nekretnine, dionice
PROČITAJ I OVO
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
MIROVINE
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
ZAGREB - S obzirom na porast inflacije u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH) procjenjuju kako bi mirovine indeksacijom u rujnu za prvih šest mjeseci ove godine mogle porasti 5,75 posto, no traže i promjenu formule usklađivanja mirovina jer zbog nje pada realna vrijednost mirovina.
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
RAST
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
ZAGREB – Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE