GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UMAR poboljšao procjene rasta slovenske ekonomije

UMAR poboljšao procjene rasta slovenske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - UMAR je poboljšao procjene rasta slovenske ekonomije. Sloveniji za ovu godinu predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,6%, nakon što je u zimskoj prognozi očekivao rast od 4,3%.

"Trendovi u drugoj polovici prošle godine pokazali su da se poduzeća i potrošači sve više prilagođavaju novonastaloj situaciji. To, zajedno s poboljšanim izgledima u međunarodnom okruženju i manjim utjecajem na izvozni dio gospodarstva i građevine u drugom valu epidemije, dovela je do nešto veće prognoze za 2021. godinu, kao što smo i predviđali u prosincu prošle godine ", rekla je Maja Bednaš, ravnateljica Ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR).

Zbog održavanja operativnih ograničenja u uslužnom sektoru, UMAR ne očekuje vidljiviji oporavak u prvom kvartalu ove godine. U drugom tromjesečju, s obzirom na predviđeno poboljšanje epidemiološke situacije, očekuje oporavak i u ovom segmentu, što će imati pozitivan utjecaj na rast privatne potrošnje, kao i ukupnu gospodarsku aktivnost.

Pod pretpostavkom da će restriktivne mjere biti dodatno ublažene u drugoj polovici godine s većim obuhvatom stanovništva cijepljenjem i time boljom kontrolom epidemije, gospodarski oporavak će se ubrzati do kraja godine. Međutim, potpora mjerama fiskalne politike na nacionalnoj i razini EU, zajedno s mjerama monetarne politike Europske središnje banke, i dalje će biti ključna, prema Umaru.

Prema Umaru, oporavak će se i dalje razlikovati od jedne do druge aktivnosti. Nastavit će se rast proizvodnje i građevine te s njima povezanih usluga. Slično tome, UMAR očekuje relativno visok rast investicija, posebno u infrastrukturu i stanovanje.

Postupnim otvaranjem uslužnih djelatnosti, od proljeća će se povećavati i privatna potrošnja; uz rast raspoloživog dohotka, tome će pridonijeti i oslobađanje štednje, a time i postupno smanjenje stope štednje kućanstava.

Na potrošnju kućanstava također će pozitivno utjecati planirani otkup turističkih bonova. Nastavit će se rast međunarodne trgovine, posebno robom i postupno u većini segmenata usluga, a najsporiji i najduži oporavak bit će u uslugama povezanim s turizmom. Prema Umaru, najviše pogođene službe mogle bi doseći razinu prije krize do 2023. godine.

Zapošljavanje će se ove godine postupno oporavljati kako se epidemiološka situacija smiri, dok će nezaposlenost u prosjeku ostati na sličnoj razini kao prošle godine. Pritom UMAR očekuje da će vladine mjere, posebno u prvoj polovici godine, nastaviti ublažavati negativne učinke koronske krize na tržište rada i samo će se postupno povlačiti.

Gospodarski oporavak nastavit će se tijekom sljedeće dvije godine, prema Umaru. Očekuje se da će rast sljedeće godine biti sličan ovogodišnjem, a očekuje se da će gospodarska aktivnost dosegnuti pretkriznu razinu 2019., čemu će pridonijeti i održavanje nekih mjera za ublažavanje posljedica ovogodišnje epidemije.

Pritom Ured predviđa da će (osobito 2022.) i dalje postojati određene mjere zaštite i ograničiti puni oporavak određenih uslužnih djelatnosti (npr. Putovanja). Nakon dvije godine relativno visokog rasta, Umar tada predviđa rast BDP-a od 3,3% za 2023. godinu. Rast zaposlenosti malo će ojačati s predviđenim nastavkom gospodarskog oporavka, ali prosječni broj nezaposlenih u 2023. i dalje će biti veći nego u 2019.

Pri objavljivanju proljetne prognoze, UMAR skreće pozornost na neizvjesnu epidemijsku situaciju kod kuće i kod najvažnijih trgovinskih partnera, koji su također povezani s najvećim rizicima za ostvarenje prognoze. To snažno ovisi o daljnjem tijeku epidemije i provedbi strategije cijepljenja. Postupno i namjerno povlačenje mjera za ublažavanje učinaka epidemije i prijelaz na njihovu razvojnu komponentu u okviru Plana oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira također će biti vrlo važni.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE