GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporavanje inflacije u Srbiji u junu

Usporavanje inflacije u Srbiji u junu
CENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2023 / 16:25
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu ove godine iznosila je 13,7 odsto, a mesečna 0,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Godišnja inflacija usporila je tako sa 14,8 odsato u maju na 13,7 odsto u junu.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje kojima se meri inflacija u junu su, u poređenju sa decembrom 2022. godine, u proseku povećane za šest odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u junu, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura (2,5 odsto), hrana i bezalkoholna pića (1,3 odsto), odeća i obuća (jedan odsto), restorani i hoteli (0,8 odsto).

Poskupele su i usluge u zdravstvu i oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,7 odsto), alkoholna pića i duvan (0,4 odsto) i transport (0,2 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,3 odsto) i komunikacije (0,1 odsto).

Tagovi: inflacija, inflacija u Srbiji, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE