GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Britanija: Najveći pad standarda u posljednjih 70 godina

Velika Britanija: Najveći pad standarda u posljednjih 70 godina
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz
LONDON - Velika Britanija suočava se s najvećim padom potrošačke moći u posljednjih 70 godina zbog sve većih troškova života.

Vladina neovisna organizacija za predviđanje troškova rekla je da će prihodi kućanstava, kada se uzmu u obzir rastuće cijene, ove i sljedeće godine pasti za 6 posto, prenosi BBC.

Upozoravaju da se životni standard neće vratiti na razinu prije pandemije do 2027. godine.

Najave dolaze nakon što je britanski ministar financija Jeremy Hunt rekao da će se gospodarstvo ove godine smanjiti, ali da će izbjeći recesiju.

Računi za energiju i hranu naglo su porasli zbog rata u Ukrajini i pandemije i opterećuju kućne proračune.

Do kraja ove godine inflacija bi se trebala više nego prepoloviti na 2,9 posto, procjenjuje Ured za proračunsku odgovornost (OBR). Ali za sada je brojka još uvijek vrlo visoka i znatno iznad prosječnih plaća.

Pad stvarnog raspoloživog dohotka kućanstva predstavljao bi "najveći dvogodišnji pad životnog standarda od 1950-ih, otkako se bilježi", rekao je Richard Hughes, predsjednik OBR-a.

Tagovi: Velika Britanija, pad standarda, Brexit
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE