GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada i HNB ne znaju koliko je stranih radnika u Hrvatskoj

Vlada i HNB ne znaju koliko je stranih radnika u Hrvatskoj
STRANCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 10:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska nema precizne informacije o tome koliko je kod nas stranih radnika, kakav im je točno pravno-radni status te kakav je njihov utjecaj na ekonomiju i socijalnu sliku hrvatskog društva, piše u utorak Jutarnji list.

Razlike u prebrojanim stranim radnicima, ovisno o statističkim izvorima, goleme su. Hrvatska narodna banka objavila je, primjerice, krajem tjedna osvrt grupe autora u kojem su de facto priznali kako procjenu utjecaja strane radne snage na hrvatski BDP rade temeljem dramatično različitih setova podataka koji se ni približno ne podudaraju, a radi se o statistikama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i rezultatima iz tzv. Ankete o radnoj snazi. Brojevi kojima raspolaže HZMO viši su u odnosu na one iz Ankete oko pet puta, a teoretski ne bi smjeli biti. Istodobno, u više novinskih analiza korišteni su brojevi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji su drastično viši od onih HZMO-a.

Primjerice, podaci HZZ-a govore da je tijekom 2022. dano više od 109 tisuća pozitivnih mišljenja o zahtjevima za boravak i rad stranaca u RH. S druge strane, grafikon HNB-a otkriva nam da se broj stranih radnika u 2022. navodno još nije približio okrugloj brojci od 50.000, a onaj iz Ankete o radnoj snazi da nije blizu ni 10.000. Posljednji broj je smiješan.

Kaos u službenim statistikama ne čudi Petra Lovrića, vlasnika agencije za posredovanje u zapošljavanju Kadus, koji upozorava kako je najveći problem siva zona: osim rastućeg broja agencija za posredovanje u zapošljavanju, u RH se uvozom radnika bavi vrlo širok spektar ljudi koje privlače zarade u rastućem biznisu - od djece političara, preko glumaca do odvjetnika ili kućanica.

Headhunteri i agencije za posredovanje najmanji su problem, smatra Lovrić. Prema procjenama poslodavaca, tvrdi Lovrić, u RH bi moglo biti oko 160 tisuća stranih radnika, ali s kojom to službenom brojkom državnih institucija korespondira, ne može biti siguran. Važnost stranih radnika u RH raste strelovito, a hrvatske institucije tek se moraju organizirati za bolje praćenje ekonomskih imigranata

Tagovi: Strani radnici, stranci, hnb, radne doz
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE