GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada predlaže rebalans proračuna, ovo su najveći dobitnici

Vlada predlaže rebalans proračuna, ovo su najveći dobitnici
REBALANS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 11:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada predlaže rebalans proračuna za ovu godinu tako da prihodi iznose 27,7 milijardi eura što je povećanje za 1,1 milijardu eura u odnosu na izvorni proračun, a rashodi se povećavaju za 1,2 milijarde eura, na 29,3 milijarde eura, rekao je u četvrtak u uvodu sjednice vlade premijer Andrej Plenković.ž

Glavnim razlozima za rebalans označio je povećanje izdvajanja za obnovu od potresa, plaće, mirovine, poljoprivrednike i vladine pakete pomoći građanima i gospodarstvu zbog inflacije.

U okviru rebalansa, kako je rekao, realiziraju se sredstva od posebnog poreza na dobit te su prihodi po stavci porezan na dobit veći za 360 milijuna eura od prethodno planiranih.

Prema projiciranim prihodima i planiranim rashodima, proračun opće države završit će u deficitu od 0,3 posto ili 235 milijuna eura, što potvrđuje da je proračun praktički uravnotežen, rekao je Plenković.

Vlada u rebalansu revidira projekciju gospodarskog rasta za ovu godinu s 0,7 na 2,8 posto.

Udio javnog duga u BDP-u trebao bi na kraju godine prema vladinim projekcijama iznositi 60,7 posto.

Plenković je podsjetio da je taj udio 2016. godine bio gotovo 80 posto, a njegovo smanjenje vidi kao “vrlo značajno postignuće” koje potvrđuje da vlada vodi odgovorno politiku upravljanja javnim financijama.

Inflaciju Vlada u ovoj godini procjenjuje na osam posto, što je više u odnosu na izvornu projekciju od nešto više od šest posto.

Rebalans je prema Plenkovićevim riječima važan za nastavak gospodarskog rasta, usporavanje inflacije i očuvanje društvene kohezije.

“U rebalansu se zrcale prilagođeni prioriteti, a to su provedba petog paketa mjera vlade, skrb o umirovljenicima odnosno rast mirovina, plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, nastavak obnove od potresa, pomoć poljoprivrednicima i svinjogojcima zbog afričke svinjske kuge, dodatna sredstva za besplatni obrok učenika u osnovnim školama, demografske mjere vezane uz rodiljni dopust, ulaganje u energetsku diversifikaciju i promet, rekao je Plenković.ž

Tagovi: RENALANS RORAČUNA, REBALANS
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE