GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada više neće propisivati kvote za strane radnike

Vlada više neće propisivati kvote za strane radnike
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a hoće li potpuna liberalizacija uzrokovati dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, pokazat će prve godine provedbe novog zakona.

Od početka sljedeće godine na hrvatskom tržištu rada trebale bi se dogoditi dvije značajne promjene: smanjenje stopa proreza na dohodak, odnosno smanjenje opterećenja na plaće i liberalizacija uvoza radne snage iz trećih zemlja, odnosno onih koje nisu članice Europske unije.

Oba su poteza već odavno najavljivana, s time da je još prije dvije godine iz Vlade poručivano da bi se u 2020. godini moglo dogoditi ukidanje kvota za uvoz radne snage. Međutim, od toga nije bilo ništa iako je bila pokrenuta procedura za izmjenu Zakona o strancima, koji regulira to područje, pa je novi zakon u Sabor poslan s jučerašnje sjednice Vlade u parlament.

Sada se predlaže, piše Novi list, da od 2021. godine Vlada više ne donosi kvote za uvoz radnika, već su poslodavci dužni prije angažiranja strane radne snage zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) provedbu testa tržišta rada. Ako se pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, oni trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, koji onda po službenoj dužnosti od HZZ-a traži mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a hoće li potpuna liberalizacija uzrokovati, kako se pribojavaju sindikati, dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, odnosno smanjenje plaća pokazat će prve godine provedbe novog zakona.

Tagovi: uvoz radnika, strani radnici, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE