GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: ECB može i ranije djelovati ako inflacija neočekivano uspori

Vujčić: ECB može i ranije djelovati ako inflacija neočekivano uspori
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 23:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Inflacija u eurozoni kreće se prema očekivanjima, što zahtijeva strpljenje sa smanjenjem stopa, ali bi kreatori monetarne politike mogli brzo djelovati ako se rast cijena neočekivano uspori u nadolazećim mjesecima, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić za Market News (MNI), a prenosi Reuters.

Europska središnja banka (ECB) predviđa da će inflacija u eurozoni oscilirati u rasponu od 2,5 do 3 posto veći dio ove godine, a kreatori monetarne politike su poručili da bi svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa prije objavljivanja ključnih podataka o plaćama u prvom tromjesečju u svibnju bio preuranjen.

- Ako vidimo brži pad inflacije nego što predviđamo onda, naravno, možemo krenuti i ranije, nije isključeno, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a koji sjedi u upravnom vijeću ECB-a.

- Svakako ćemo htjeti vidjeti pregovore o plaćama u prvom tromjesečju, kakve će se plaće dogovoriti, kazao je Vujčić, pozivajući se na podatke koji se objavljuju u svibnju.

ujčić je dodao da su najnoviji podaci o inflaciji, objavljeni prošlog tjedna, u skladu s projekcijama ECB-a i smatra da su rizici za izglede uravnoteženi.

Inflacija u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu lani dosegnula je 2,9 posto na godišnjoj razini, ubrzavši s mjesec dana ranije zabilježenih 2,4 posto, izvijestio je Eurostat. U Hrvatskoj je inflacija na godišnjoj razini iznosila 5,4 posto.

Guverner Boris Vujčić smatra da će sastanak ECB-a u ožujku biti važan, jer će do tada kreatori politika imati mnogo novih podataka, nove ekonomske projekcije i također će imati većinu dogovora o plaćama za prvo tromjesečje.

Tržišta sada procjenjuju da će do kraja godine kamatne stope u eurozoni biti ukupno smanjene za 143 bazna boda, a prvo smanjenje bit će u ožujku ili travnju, nakon čega će uslijediti sniženja od najviše 25 baznih bodova, na većini, ako ne i na svim zasjedanjima ECB-a ove godine.

Ova se procjena donekle razlikuje od razmišljanja ECB-a, ali Vujčić je istaknuo da nije previše zabrinut zbog te razlike.

Inače, ECB je u srpnju prošle godine pokrenuo ciklus zaoštravanja monetarne politike kako bi obuzdao inflaciju, podigavši kamatne stope do rujna lani za 4,5 postotnih bodova.

Ktna stopa za glavne operacije refinanciranja trenutno je 4,50 posto, za prekonoćne kredite 4,75 posto, a ona na prekonoćne depozite četiri posto.

Tagovi: BORIS VUJČIĆ, HNB, HRVATSKA NARODNA BANKA, INFLACIJA, ECB
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE