GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić za Bloomberg: Ako ECB ne zategne monetarnu politiku, morat ćemo sami

Vujčić za Bloomberg: Ako ECB ne zategne monetarnu politiku, morat ćemo sami
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2022 / 21:16
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U razgovoru za Bloomberg guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je kako će već početkom sljedeće godine Hrvatska uvesti euro, a pri tome će najvjerojatnije poštivati sve kriterije o prihvatljivoj razini inflacije, koja je postala najveći izazov pridruživanja eurozoni.

Vlada RH, piše Bloomberg, zamjenu kune za euro planira izvesti 1. siječnja 2023., što će hrvatski financijski sustav učiniti sigurnijim i otpornijim na buduće krize. Vijeće EU trebalo bi odlučiti o tome prima li se u tom roku RH u eurozonu u srpnju.

Članak u Bloombergu donosi kako je inflacija prepreka Hrvatskoj jer je u ožujku dosegla 7,3 posto (najviše u 14 godina), ali napominju da je u Njemačkoj inflacija u travnju porasla na 7,8 posto.

Vujčić je pojasnio kako vjeruje da će Hrvatska uspjeti održati inflaciju na razini koja je 1,5 postotnih poena viša od prosjeka inflacije u tri članice eurozone koje imaju najniže rezultate.

- U zadnjih sedam godina vidjeli smo da je hrvatska stopa inflacije u potpunosti na liniji s europskom prosječnom inflacijom. To mi govori kako smo vrlo usklađeni s razvojem kretanja cijena u Europi. Na dobrom smo putu - poručio je Vujčić.

Pri tome je hrvatska ekonomija prošla tijekom pandemije slično kao i ostale u EU, ali je zabilježila dvoznamenkastu stopu oporavka.

Prema Vujčićevim tumačenjima, HNB je digao procjenu inflacije za 2022. na 8 posto te smatra da je zbog većeg rasta cijena hrane i goriva na ostalu ekonomiju potrebna oštrija monetarna politika.

- Ali ne može se dinamika inflacije promijeniti preko noći… Mora postojati proces zatezanja, koji će, nadajmo se, biti povezan sa stabilizacijom geopolitičke situacije te oporavkom lanaca opskrbe - naglasio je Vujčić, prenosi Jutarnji list.

Ukoliko Europska središnja banka ne odluči zategnuti monetarnu politiku, s tim će se sama morati suočiti HNB, zaključio je Vujčić. RH ima ključnu kamatnu stopu samo 0,5 posto iznad one u eurozoni.

- Ako ne dođe do nekih promjena nakon našeg ulaska u eurozonu, naša monetarna politika bit će labavija jer imamo više kamatne stope od eurozone. No za nas nije u redu popuštati monetarnu politiku u vremenu kad inflacija raste - rekao je Vujčić.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
IZVANREDNO STANJE
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
BUDIMPEŠTA - Mađarski populistički premijer Viktor Orban priopćio je u srijedu da uvodi novi porez na tvrtke kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i financirao nove obrambene troškove.
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
LOBIRANJE
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima u srijedu izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
NEIZVJESNOST
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
ZAGREB - "Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije."
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
FINANCIRANJE
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
BRUXELLES - Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE