GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO podigao procjenu rasta svjetske trgovine

WTO podigao procjenu rasta svjetske trgovine
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) povisila je procjenu rasta svjetske robne trgovine u ovoj godini, upozorivši ipak na rizike koje donosi nedovoljna proizvodnja i distribucija cjepiva protiv koronavirusa.

Robna razmjena trebala bi ove godine porasti 8,0 posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020., procjenjuje WTO.

U listopadu organizacija je prognozirala da će razmjena u 2021. godini porasti 7,2 posto, nakon 9,2-postotnog pada u 2020.

Za 2022. predviđaju 4,0-postotni rast razmjene, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

Glavni pokretač potražnje za robom u ovoj godini bit će Sjeverna Amerika, uz procijenjeni rast uvoza u ovoj godini od 11,4 posto zahvaljujući velikim fiskalnim injekcijama rasta koje bi preko trgovine trebale potaknuti rast aktivnosti i u drugim gospodarstvima.

Slijede Europa i Južna Amerika s procijenjenim rastom uvoza u ovoj godini za oko osam posto, procjenjuje WTO.

Uvoznu potražnju najvećim će dijelom podmirivati Azija, uz procijenjenu stopu rasta izvoza u ovoj godini od 8,4 posto. Gotovo istu stopu rsta izvoza WTO predviđa i Europi, dok bi isporuke iz Sjeverne Amerike trebale porasti 7,7 posto.

Sve ovisi o cijepljenju

U kratkoročnoj perspektivi pretežu rizici koji bi mogli omesti rast razmjene, a uključuju nedovoljnu proizvodnju i distribuciju cjepiva i pojavu novih sojeva covida 19, otpornih na cjepiva.

Ubrzana proizvodnja i distribucija cjepiva omogućila bi vladama da u kraćem roku ublaže mjera zatvaranja, što bi moglo povećati stopu rasta trgovine za 2,5 postotnih bodova i povratak na pretpandemijski trend u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju.

Takav rasplet povećao bi stopu rasta globalnog BDP-a za jedan postotni bod, ističu u WTO-u.

U nepovoljnom scenariju proizvodnja cjepiva kaskala bi za potražnjom i pojavili bi se novi sojevi virusa, otporni na cjepiva, što bi smanjilo stopu rasta trgovine za skoro dva postotna boda, a stopu rasta svjetskog gospodarstva za jedan postotni bod, upozoravaju.

Cjepiva su svijetu dala šansu da zaustavi bolest i pokrene gospodarstvo, naglasila je u srijedu na konferenciji za novinare glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Šansa

"Ta bi prilika mogla biti propuštena ako veliki broj zemalja i ljudi ne bude imao jednak pristup cjepivima", upozorila je čelnica WTO-a, koja se sredinom travnja namjerava sa čelnicima proizvođača cjepiva i građanskim udrugama razgovarati o mogućnostima povećanja proizvodnje.

Početkom ožujka bogate članice WTO-a, uključujući SAD, Europsku uniju i Švicarsku, ponovo su blokirale zahtjev Indije i Južnoafričke Republike da se suspendiraju patenti na cjepiva protiv covida 19 kako bi se omogućila masovna proizvodnja i opskrba siromašnih zemalja.

Zapadne države tvrde da je zaštita prava intelektualnog vlasništva potaknula istraživanja i inovacije i da suspenzija tih prava ne bi rezultirala znatno boljom opskrbom cjepivima

Zagovornici suspenzije patenata podsjećaju pak da su istraživanja dobrim dijelom financirali građani preko obilne državne potpore proizvođačima.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, globalna trgovina
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u lipnju, odražavajući pesimistična očekivanja kompanija i lošije ocjene aktualnog poslovanja, pokazalo je u petak istraživanje ekonomskog instituta ifo.
Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže
STANDARD
Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže

ZAGREB - Zemlja je siromašna što je veći udio potrošnje na hranu, a mi smo na 27 posto. Uračunamo li stan i režije dolazimo do toga da dijelu građana čak 80 posto plaće ode na stan i hranu, kaže sindikalist Krešimir Sever, piše u petak Večernji list.

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti spustila se u svibnju na 6,5%.
Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju
TREND
Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju
BRUXELLES - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni pogoršana su lipnju, spustivši se blizu razine s početka pandemije covida 19, pokazali su podaci Europske komisije.
Masovni gubitak biodiverziteta smanjit će globalni kreditni rejting
STUDIJA
Masovni gubitak biodiverziteta smanjit će globalni kreditni rejting
LONDON - Veliki gubitak biološke raznolikosti u svijetu mogao bi do kraja desetljeća prouzročiti dovoljnu ekonomsku štetu da ozbiljno snizi više od polovice nacionalnih kreditnih rejtinga, uključujući i kinesku, upozorava prva velika studija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE