GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO podigao procjenu rasta svjetske trgovine

WTO podigao procjenu rasta svjetske trgovine
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) povisila je procjenu rasta svjetske robne trgovine u ovoj godini, upozorivši ipak na rizike koje donosi nedovoljna proizvodnja i distribucija cjepiva protiv koronavirusa.

Robna razmjena trebala bi ove godine porasti 8,0 posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020., procjenjuje WTO.

U listopadu organizacija je prognozirala da će razmjena u 2021. godini porasti 7,2 posto, nakon 9,2-postotnog pada u 2020.

Za 2022. predviđaju 4,0-postotni rast razmjene, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

Glavni pokretač potražnje za robom u ovoj godini bit će Sjeverna Amerika, uz procijenjeni rast uvoza u ovoj godini od 11,4 posto zahvaljujući velikim fiskalnim injekcijama rasta koje bi preko trgovine trebale potaknuti rast aktivnosti i u drugim gospodarstvima.

Slijede Europa i Južna Amerika s procijenjenim rastom uvoza u ovoj godini za oko osam posto, procjenjuje WTO.

Uvoznu potražnju najvećim će dijelom podmirivati Azija, uz procijenjenu stopu rasta izvoza u ovoj godini od 8,4 posto. Gotovo istu stopu rsta izvoza WTO predviđa i Europi, dok bi isporuke iz Sjeverne Amerike trebale porasti 7,7 posto.

Sve ovisi o cijepljenju

U kratkoročnoj perspektivi pretežu rizici koji bi mogli omesti rast razmjene, a uključuju nedovoljnu proizvodnju i distribuciju cjepiva i pojavu novih sojeva covida 19, otpornih na cjepiva.

Ubrzana proizvodnja i distribucija cjepiva omogućila bi vladama da u kraćem roku ublaže mjera zatvaranja, što bi moglo povećati stopu rasta trgovine za 2,5 postotnih bodova i povratak na pretpandemijski trend u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju.

Takav rasplet povećao bi stopu rasta globalnog BDP-a za jedan postotni bod, ističu u WTO-u.

U nepovoljnom scenariju proizvodnja cjepiva kaskala bi za potražnjom i pojavili bi se novi sojevi virusa, otporni na cjepiva, što bi smanjilo stopu rasta trgovine za skoro dva postotna boda, a stopu rasta svjetskog gospodarstva za jedan postotni bod, upozoravaju.

Cjepiva su svijetu dala šansu da zaustavi bolest i pokrene gospodarstvo, naglasila je u srijedu na konferenciji za novinare glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Šansa

"Ta bi prilika mogla biti propuštena ako veliki broj zemalja i ljudi ne bude imao jednak pristup cjepivima", upozorila je čelnica WTO-a, koja se sredinom travnja namjerava sa čelnicima proizvođača cjepiva i građanskim udrugama razgovarati o mogućnostima povećanja proizvodnje.

Početkom ožujka bogate članice WTO-a, uključujući SAD, Europsku uniju i Švicarsku, ponovo su blokirale zahtjev Indije i Južnoafričke Republike da se suspendiraju patenti na cjepiva protiv covida 19 kako bi se omogućila masovna proizvodnja i opskrba siromašnih zemalja.

Zapadne države tvrde da je zaštita prava intelektualnog vlasništva potaknula istraživanja i inovacije i da suspenzija tih prava ne bi rezultirala znatno boljom opskrbom cjepivima

Zagovornici suspenzije patenata podsjećaju pak da su istraživanja dobrim dijelom financirali građani preko obilne državne potpore proizvođačima.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, globalna trgovina
PROČITAJ I OVO
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ULAGANJA
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ZAGREB - Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave.
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, ali na godišnjoj rast za 8,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
FED
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
WASHINGTON - Predsjednik Federlanih rezervi Jerome Powell izrazio je zabrinutost zbog prebrzog otvaranja ekonomije koji bi mogao dovesti do novog broja zaraženih koronavirusom.
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
DODATAK
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
ZAGREB - Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE