GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO: Svjetska trgovina uslugama posustala pred kraj godine

WTO: Svjetska trgovina uslugama posustala pred kraj godine
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 19:29
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska trgovina uslugama posustala je na početku četvrtog tromjesečja, odražavajući usporavanje rasta velikih gospodarstava u okruženju visoke inflacije, pokazalo je izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Indeks koji mjeri globalnu razmjenu usluga iznosio je u listopadu 98,3 boda i bio je niži za 7,2 boda nego u travnju, objavio je WTO krajem prošlog tjedna.

Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju nešto sporiji rast od dugoročnog trenda.

"Pad navodi na pretpostavku da će podaci za četvrto tromjesečje 2022. i prvo tromjesečje 2023. vjerojatno pokazati usporavanje trgovine uslugama", napominju u WTO-u.

Sukob u Ukrajini zasada nije u značajnijoj mjeri utjecao na trgovinu uslugama, ali uteg potpandemijskom oporavku moglo bi biti usporavanje velikih gospodarstava koja se uvelike oslanjaju na usluge, dodaju.

Financijski sektor pokazao je najveću otpornost na nepovoljne trendove, iskazanu u vrijednosti indeksa od 107 bodova.

Dobro su poslovali i avioprijevoznici, s vrijednošću indeksa zračnog prijevoza putnika od 105,2 boda, i kompanije u sektoru informatičke i komunikacijske tehnologije, čiji je indeks u listopadu iznosio 103,2 boda.

Posustali su pak sektori građevinskih usluga i kontejnerskog prijevoza tereta, s vrijednošću indeksa od 92,9 odnosno 92,8 bodova.

Najlošiji rezultat sgnalizirao je globalni indeks menadžera nabave u uslužnom sektoru, čiji je indeks pao na 91,1 bod.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, globalna trgovina
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE